Statlig TV: Minst 235 drept i terrorangrep mot moské i Egypt

Video: Terrorangrep i Egypt har tatt livet av over 235 mennesker.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 235 personer er drept i et angrep mot en moské på Sinai-halvøya i Egypt, melder egyptiske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statlig TV meldte først at 54 personer var drept, men noen timer senere var tallet oppjustert til 235. Minst 125 personer er såret.

Angrepet fant sted under fredagsbønnen i en moské i al-Rawda, om lag 40 kilometer fra provinshovedstaden El-Arish. En bombe gikk av, og deretter åpnet væpnede opprørere ild mot forsamlingen før de forsvant fra stedet, skriver den private egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm.

Moskeen er mye brukt av tilhengere av den islamske retningen sufisme, ifølge en lokal stammeleder. Sufiene blir ofte anklaget for kjetteri av ytterliggående islamister.

Blant ofrene for angrepet skal det også ha vært vernepliktige soldater som deltok i fredagsbønnen.

Les også: Stoltenberg og Trumpt fordømmer terrorangrepet i Egypt

Sørgeperiode

Øyenvitner forteller at angriperne hadde blokkert rømningsveiene ved å sprenge kjøretøyer, som så ble liggende og brenne og sperre veiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambulanser har fraktet døde og sårede til flere ulike sykehus i nærheten.

Egypts president Abdel Fattah al Sisi har innkalt til møte i regjeringens sikkerhetsutvalg, opplyser egyptisk TV. Presidentens kontor har også kunngjort en tre dager lang nasjonal sørgeperiode.

Regjeringen i Israel uttrykker medfølelse med egypterne og tar til orde for felles kamp mot terrorisme.

Foreløpig er det ikke kjent hvem som sto bak angrepet, men opprørere som sverger troskap til IS, har tidligere stått bak en rekke angrep med til sammen flere hundre drepte politifolk og soldater etter militærkuppet i Egypt i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale flyplassen i Kairo utvidet sikkerhetskontrollen etter angrepet, og soldater patruljerte i gangene og sjekket passasjerer.

Statlig TV meldte først at 54 personer var drept, men noen timer senere var tallet oppjustert til 235. Minst 125 personer er såret. Foto: Str / EPA
Statlig TV meldte først at 54 personer var drept, men noen timer senere var tallet oppjustert til 235. Minst 125 personer er såret. Foto: Str / EPA

Angrep i Egypt i 2017

Militante islamister i Egypt har gjennomført en rekke angrep siden kuppet i landet i 2013. Her er noen av de dødeligste angrepene i år:

* 16. januar: Åtte politifolk ble drept i ørkenen vest i Egypt. Ekstremister antas å stå bak angrepet.

* 9. april: 48 mennesker ble drept i selvmordsangrep mot to koptiske kirker palmesøndag. Ekstremister med bånd til IS påtok seg ansvaret for angrepene.

* 26. mai: Minst 28 mennesker ble drept da væpnede menn angrep en buss med koptiske kristne på vei til et kloster. IS tok på seg skylden for terroraksjonen.

* 7. juli: 26 soldater ble drept i den urolige nordlige delen av Sinai-halvøya.

* 14. juli: To tyskere og en tsjekkisk kvinne ble drept i et knivangrep mot turister i byen Hurghada ved Rødehavet. Gjerningsmannen antas å ha vært en ytterliggående islamist.

* 11. september: 20 politimenn ble drept i en angrep IS hevdet å stå bak på Sinai-halvøya.

* 12. oktober: Seks personer fra den egyptiske hæren ble drept ved en veisperring nord på Sinai-halvøya. IS påtok seg ansvaret for angrepet.

* 20. oktober: Minst 16 politifolk ble drept i en skuddveksling med antatte ekstremister i ørkenen vest i Egypt.

* 24. november: Minst 235 mennesker ble drept i et angrep mot en moské i al-Rawda i den nordlige delen av Sinai-halvøya, ifølge statlig egyptisk TV.

(Kilder: DPA, NTB)

Flere angrep

Egyptiske opprørere har den siste tiden først og fremst angrepet politiet og militæret. Fredagens angrep er det som har krevd flest sivile dødsofre siden kuppet i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i november ble åtte sivile og to soldater drept da opprørere med bånd til IS angrep en kolonne med sementlastebiler på Sinai-halvøya.

Disse angriperne skal ha tilhørt gruppen som tidligere het Ansar Beit al-Maqdis, men som nå kaller seg Sinaiprovinsen og har sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Landets flyvåpen ødela torsdag en rekke kjøretøyer som angivelig skulle frakte våpen fra Libya til Egypt. Luftangrepet skjedde nær grensa mellom de to landene.