Norsk e-legende sammenligner Milorg med Taliban

Etterretningsoffiseren Ola Kaldager mener det er klare paralleller mellom Milorg og Gunnar «Kjakan» Sønstebys kamp under andre verdenskrig, og Talibans kamp i dagens Afghanistan.
Etterretningsoffiseren Ola Kaldager mener det er klare paralleller mellom Milorg og Gunnar «Kjakan» Sønstebys kamp under andre verdenskrig, og Talibans kamp i dagens Afghanistan. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gunnar Sønsteby var ikke ulik mange terrorister jeg har møtt opp gjennom åra, sier tidligere sjef for E-tjenestens topphemmelige gruppe «E14», Ola Kaldager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den pensjonerte etterretningsoffiseren Ola Kaldager sammenligner innsatsen fra Milorg og den norske krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby under andre verdenskrig, med Talibans krig mot USA og Nato i dagens Afghanistan.

– Hva gjorde Gunnar Sønsteby i motstandsarbeidet under krigen? Han opptrådte i sivil og var på mange måter ikke ulik mange terrorister jeg har møtt opp gjennom tiden, sa den høyt respekterte etterretningsoffiseren på et møte i Bodø Forsvarsforening torsdag kveld.

Ola Kaldager (71) er en legende i den norske etterretningstjenesten, og ble kjent for offentligheten i 2011 da VG omtalte «E14» spiongruppa han ledet under navnet «Den grå».

Ola Kaldager er norsk offiser og utdannet historiker. Var med og ledet E-14, seksjonen for spesiell innhenting ved Etterretningstjenesten, fra 1996 til 2005. Foto: uio.no
Ola Kaldager er norsk offiser og utdannet historiker. Var med og ledet E-14, seksjonen for spesiell innhenting ved Etterretningstjenesten, fra 1996 til 2005. Foto: uio.no

Han har vært med på operasjoner på Balkan, i Afghanistan, Libanon og Afrikas Horn, og var også sjef for gruppen «E14» hvor også avdøde - og høyt dekorerte - Trond André Bolle var nestkommanderende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En okkupant er en okkupant

Overfor ABC Nyheter utdyper han synspunktet.

– Taliban har sagt til meg mange ganger at de ser på USA og NATO som okkupanter. Og en okkupant er en okkupant, sier han.

Kaldager påpeker at Taliban i liten grad har gjennomført aksjoner utenfor Afghanistan, bortsett fra enkelte angrep i Pakistan og at de stilte landet sitt til disposisjon for al-Qaida.

De norske motstandsgruppene under Milorg-paraplyen gjennomførte bare aktive væpnede aksjoner i Norge under andre verdenskrig. De ble gitt en viss opplæring i Sverige under dekke av å være politistyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva skulle forskjellen være? Det er liten tvil om likhetene. Ut fra sin kultur og levemåte ser de på USA og NATO-styrkene som okkupanter, sier den pensjonerte etterretningsoffiseren.

På spørsmål om dagens afghanske regjering da kan sammenlignes med Quisling marionettestyre, er han ikke helt avvisende før han sier om Hamid Karzai, som ble president etter USAs inngripen etter terroraksjonene 11. september 2001:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Karzai er jo valgt. Om enn i et rart valg ...

Terrorister og frihetshelter

På møtet i Bodø holdt han et foredrag om internasjonal terrorisme for nesten 100 tilhørere, og som ble sendt live på foreningens facebookside (ligger også lagret der). Det var innledningsvis at han sammenlignet Taliban med Milorg for å problematisere begrepet «terrorist»

– For et aspekt man ikke skal glemme, er at en som er terrorist for noen, er en annens fridomshelt, sa Kaldager.

Han var en av de første norske militære i Afghanistan. Høsten 2001 var norske spesialstyrker med da USA gikk til angrep på Taliban etter terrorangrepet mot New York og Pentagon.

Først noen år senere fulgte flere norske soldater, og på det meste var det 600 norske militære i landet. Nå er antallet redusert til 50. I 2010 ble fem norske soldater drept i tjeneste, deriblant Trond André Bolle da en veibombe eksploderte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var i Afghanistan første gang i 2001, og senere fulgte andre. Deretter har vi vært der. Etter min mening er det for lang tid, sa Kaldager i Bodø torsdag.

Han mente man burde hatt en klar dato for når man skulle forlate landet.

– Vi burde hatt en end-date, ellers blir man hengende i myra. Det er min mening.​​ Og problemene i Afghanistan er heller ikke løst, påpekte 71-åringen som mener det norske forsvaret er «nedkjørt» av de mange utenlandsoperasjonene de siste årene.