Nord-Korea-desertørens lege:– Han er en snill fyr, men marerittene er der

Artikkelen fortsetter under annonsen

24 år gamle «Oh» hoppet av fra Nord-Korea til Sør-Korea. Den unge soldaten er skutt, har to sykdommer og spises opp fra innsiden. Likevel kjemper han videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SEOUL (Reuters): Den unge soldaten som deserterte fra Nord-Korea i et skuddregn fra nordkoreanske soldater, plages fortsatt med skuddskader, hepatitt B, tuberkulose og massive ormer på innsiden av kroppen.

«Oh», som er familienavnet han er mest kjent under, har fått mye oppmerksomhet internasjonalt etter at han løp over grensa i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Legen hans, Lee Cook-Jong, er blitt godt kjent med den unge mannen etter å ha utført en rekke livreddende operasjoner på ham siden 13. november.

– Han er en ganske hyggelig fyr. Litt stille, men hyggelig, sier Lee torsdag i et intervju med Reuters på sykehuset i Suwon, Sør-Korea.

Ropte ut i smerte

Kirurgen Lee har vært den eneste samtalepartneren Oh har hatt siden han ble lagt under kniven, forteller han til Reuters på sitt kontor, noen etasjer unna rommet der Oh ligger voktet av sørkoreanske spesialstyrker og etterretningsfolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen, som har hengt et sørkoreansk flagg i soldatens rom, sa at han unngår å snakke om emner som kan besvære pasienten. Oh spiser for første gang «klar væske», som for eksempel kjøttkraft. Pasienten kan smile, snakke og bruke hendene, ifølge legen.

Lee Cook-Jong er den nordkoreanske avhopperens lege. Her snakker han om den unge soldaten i et intervju med Reuters. Foto: NTB Scanpix
Lee Cook-Jong er den nordkoreanske avhopperens lege. Her snakker han om den unge soldaten i et intervju med Reuters. Foto: NTB Scanpix

Men da Oh våknet på søndag, ropte han ut i smerte. Legen forteller at han fremdeles er engstelig for de sørkoreanske vaktene utenfor rommet hans. Oh fortalte legen at han hadde sluttet seg til den nordkoreanske hæren da han var 17 år, rett etter videregående opplæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Soldatens hår er stylet som på en amerikansk marinesoldat, så jeg spøkte faktisk «hvorfor slutter du deg ikke til de sørkoreanske styrkene?» ​​Han smilte, og sa at han aldri ville gå tilbake til militærsystemet igjen.

Det medisinske teamet rundt Oh har jobbet i flere dager for å fjerne splinter fra minst fire kuler i kroppen hans, sy sammen opprevne organer og behandle eksisterende forhold som tuberkulose, hepatitt B og angrep av massive tarmorm, opplyser legen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er en ganske sterk mann, fortsetter kirurgen i intervjuet med Reuters.

Bakgrunn: Video viser nordkoreansk soldat løpe for livet

Liker amerikanske filmer

To store operasjoner var nødvendig for å fjerne kulene og lappe Oh sammen igjen, og legen pumpet så mye som 12 liter nytt blod inn i kroppen på soldaten. Det er mer enn dobbelt så mye blod som en normal voksen menneskekropp har i sirkulasjon.

– Han fortalte meg at han er takknemlig for at soldatene på den andre siden reddet livet hans og ga ham så mye blod, sier Lee. Lee har spilt sørkoreansk popmusikk og amerikanske filmer og TV-programmer for sin pasient, men har ikke utsatt ham for noen nyhetsdekning.

Oh har ifølge legen vist interesse for den fransk-amerikanske thrilleren «Transporter 3», komedien «Bruce Almighty» med Jim Carrey og Morgan Freeman; og krimserien «CSI».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA sender jagerfly til Sør-Korea

Sjelelige sår

De fleste nordkoreanske avhoppere gjennomgår sikkerhetsspørsmål av Sør-Koreas etterretningsbyrå før de sendes til et bosettingssenter for en tre måneders utdanning i hvordan livet er i Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter endt opphold, gir sentrale og lokale myndigheter syv millioner won (i overkant av 52.000 kroner) i kontanter over et år, samt støtte til bolig, utdanning og yrkesopplæring.

– Selv om Oh mest sannsynlig vil bli fult rehabilitert, vil noen arr følge ham resten av livet, sier kirurgen

I tillegg til faren for ytterligere medisinske komplikasjoner, er Lee mest opptatt av at Oh skal komme seg psykisk. Soldaten har allerede fortalt ham at han har mareritt om å bli returnert til Nord-Korea.

Kirurgen forteller til Reuters at han har bedt sørkoreanske militære, som er ivrige etter å stille soldaten spørsmål, om å holde seg unna mens han hviler.

– Denne nordkoreanske fyren går ikke noen steder, sa kirurgen om Oh som for tiden bor i Sør-Korea.

Oversatt og bearbeidet av Adel Ben Mabrouk Dridi, ABC Nyheter

Les også: Russland: USAs terrorlisting av Nord-Korea kan bli katastrofalt