Russland kritiserer Mladic-dom

Demonstranter med bilde av Ratko Mladic og et banner med påskriften ''Serbere og russere – for alltid brødre' under en demonstrasjon til støtte for den folkemord-dømte generalen i Beograd onsdag. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB scanpix
Demonstranter med bilde av Ratko Mladic og et banner med påskriften ''Serbere og russere – for alltid brødre' under en demonstrasjon til støtte for den folkemord-dømte generalen i Beograd onsdag. Foto: Darko Vojinovic / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland kritiserer livstidsdommen mot Ratko Mladic for folkemordet i Srebrenica og hevder kjennelsen fra krigsforbryterdomstolen i Haag er ensidig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maria Zakharova i utenriksdepartementet i Moskva kaller dommen mot den bosnisk-serbiske hærlederen for «en fortsettelse av en politisert og partisk kurs som har dominert arbeidet» i ICTY.

74 år gamle Mladic ble funnet skyldig på ti av elleve tiltalepunkter i Krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag onsdag.

Han ble dømt for blant annet folkemordet der 8.000 bosniske muslimer ble massakrert i Srebrenica i 1995, samt andre forbrytelser mot menneskeheten under Bosnia-krigen.

Srebrenica-massakren regnes som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

Zakharova hevder domstolen brukte en «ensidig, antiserbisk tolkning av de tragiske hendelsene på 1990-tallet i det tidligere Jugoslavia».

Kjennelsen undergraver gjenoppbyggingen av gjensidig tillit på Balkan, ifølge den russiske UD-talskvinnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkemordrettssaken mot Mladic var den siste før ICTY stenger dørene 31. desember. Siden domstolen ble etablert i 1993, har 161 mennesker blitt stilt for retten her.

Russland har tradisjonelt vært både politisk og kulturelt alliert med Serbia, og regjeringen i Moskva har alltid kritisert FN-dommer mot bosnisk-serbiske krigsforbrytere.

Domstolen i Haag har slått fast at Mladic, som var kjent som «Slakteren fra Bosnia», blant annet beordret sine styrker til å begå massedrap på sivile. Mladic anker dommen.