«Slakteren fra Bosnia» får sin dom:Grusomheter under Mladic ramset opp i rettssalen

Video: Her leses dommen mot Mladic opp.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som hærsjef viste Ratko Mladic en total mangel på respekt for sine ofre, sier dommeren i krigsforbryterdomstolen i Haag, som leste opp eksempler i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ratko Mladic, som nå er 74 år gammel, var øverstkommanderende da 8.000 muslimske menn og gutter ble slaktet ned i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995.

Dommer Alphons Orie ga en rekke eksempler på grusomheter begått da Mladic var hærsjef.

Tvunget til å hoppe

For eksempel ble en gruppe muslimske bosniske menn tvunget til å hoppe i elven én etter én, hvorpå de ble beskutt. Bare én av mennene skal ha overlevd.

Et annet eksempel dommeren leste opp, gjaldt en fangetransport der 32 døde av kvelning. Under en ni timer lang transport i sterk varme, fikk fangene ikke vann. Noen av dem var blitt tvunget til å spise salt før reisen. Mange drakk sin egen urin for å overleve, mens andre forsøkte å lage hull i kjøretøyet for å få luft, men stanset da de ble truet av vakter.

Da de kom fram til leiren, ble de avvist av lederen som sa: «Ta tilbake denne dritten, jeg trenger ikke døde mennesker».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Ratko Mladic:

* Født i 1942. Var to år gammel da hans far ble drept av kroatiske fascister. Tok militær utdannelse og ble på 1970-tallet offiser i hæren i det daværende Jugoslavia.

* Sammen med bosniaserbernes politiske leder Radovan Karadzic ble Mladic et symbol på serbernes aksjoner mot kroater og muslimer. Beskyldes blant annet for å stå bak massakren på rundt 8.000 bosnjaker (bosniske muslimer) i byen Srebrenica i 1995.

* Massakren er ett av hovedpunktene i tiltalen mot Mladic ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY, International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia) i Haag. Tiltalen omfatter folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Dom faller onsdag 22. november.

* Pågrepet i mai 2011 nordøst i Serbia. Han hadde da tilbrakt 16 år på rømmen.

(Kilder: BBC, AFP)

Rutinemessige voldtekter

Dommeren ga også eksempler på rutinemessige massevoldtekter av kvinner og barn.

Orie understreket at de bosnisk-serbiske styrkene systematisk sorterte ut bosniskmuslimske menn og gutter – i alderen fra 12 til 60 år. Kvinner, eldre og barn, som ble deportert, fikk vite at mennene skulle komme etter.

– De kom aldri, sa dommer Alphons Orie, og la til at flere tusen menn og gutter systematisk ble drept.

Aktuelt: Mladic ble rasende på norsk vitne

Avbrutt

Idet dommeren nærmet seg anklagene om at Mladic gjorde seg skyldig i folkemord, ble han avbrutt av at Mladic ba om å få gå på toalettet.

Rettssaken beskrives som en av de viktigste i domstolens historie. Mladic betraktes som den ansvarlige for store deler av den etniske rensingen i Bosnia-Hercegovina.

Mladic anklages også for å ha spilt en ledene rolle i beleiringen av Sarajevo, der rundt 10.000 mennesker ble drept.

Krigsforbrytelsene begått i Bosnia -Hercegovina er de verste i Europa siden 2. verdenskrig.

Fakta om Srebrenica-massakren:

* Srebrenica i Bosnia-Hercegovina hadde på begynnelsen av 1990-tallet 75 prosent muslimer og 23 prosent serbiske innbyggere.

* Under krigen på Balkan var byen erklært som «sikker sone» av FN, men den ble likevel offer for en bosnisk-serbisk offensiv i 1995.

* Anslagsvis 8.000 bosnjakiske gutter og menn ble drept av serbiske soldater mellom 11. og 19. juli 1995.

* Massakren er regnet som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig. Både FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

* Over 300 muslimske menn som befant seg i leiren til nederlandske fredsbevarende FN-styrker i Srebrenica, ble overgitt til bosnisk-serbiske styrker som senere drepte dem.

* Srebrenica er i dag en del av Republika Srpska, den serbiske delen av Bosnia-Hercegovina. De fleste innbyggerne er serbere.

* Den bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic ble 24. mars 2016 dømt i ICTY til 40 års fengsel for folkemordet i Srebrenica og andre krigsforbrytelser i Bosnia. Den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic får sin dom onsdag 22. november.

(Kilde: ICTY, Store norske leksikon, AP)