Putin forsikret Trump om at Assad vil holde valg

Russlands president Vladimir Putin under et møte med Syrias president Bashar al-Assad mandag. Tirsdag kom meldingen om at USAs president Donald Trump og Putin har drøftet politiske løsninger for Syria på telefonen. Foto: Mikhail Klimentjev / AP / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin under et møte med Syrias president Bashar al-Assad mandag. Tirsdag kom meldingen om at USAs president Donald Trump og Putin har drøftet politiske løsninger for Syria på telefonen. Foto: Mikhail Klimentjev / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin ringte tirsdag Donald Trump og forsikret ham om at Syrias president lover å holde valg på nasjonalforsamling og president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus opplyste tirsdag kveld at Syria, Iran, Nord-Korea, Afghanistan og Ukraina var blant temaene som ble diskutert.

Samtalen mellom Putin og Trump varte i mer enn en time, ifølge en amerikansk talsmann. Putin ga blant annet Trump beskjed om at Syrias president Bashar al- Assad har lovet å gjennomføre en reform av grunnloven og å avholde president- og parlamentsvalg.

Etter å ha ringt til Trump og Saudi-Arabias kong Salman, snakket Putin på telefon med både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, opplyser Kreml.

Assad-møte

Trumps telefonsamtale med Putin kommer dagen etter at Putin møtte Syrias president Bashar al-Assad i Sotsji. Det var Assads andre besøk i Russland i løpet av de snart sju årene krigen har herjet i Syria. Møtet skjedde i forkant av et planlagt toppmøte mellom Russland, Tyrkia og Iran onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreml har opplyst at hensikten med møtet mellom Putin og Assad mandag var å få den syriske presidenten med på å gi sin tilslutning til ulike mulige avtaler som de tre lederne kan diskutere onsdag.

Under besøket i Sotsji sa de to lederne seg enige i at militæroppdraget i Syria er ved veis ende.

Trump og Putin hadde nylig flere uformelle samtaler på sidelinjen av et regionalt toppmøte i Vietnam. Der ble de enige på en rekke punkter om Syrias framtid etter krigen.

– Storartet samtale

De to snakket tirsdag om konflikten i Syria, Ukraina og Nord-Koreas atomprogram, en samtale Trump betegnet som «storartet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De diskuterte støtte til FN-ledet arbeid for å kunne avslutte krigen i Syria på fredelig vis, få slutt på den humanitære krisen, la fordrevne syrere komme hjem og sikre stabiliteten til et forent Syria, fri fra ondsinnet innblanding og fra å være et fristed for terrorister, het det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter sa at Putin hadde understreket Russlands vilje til aktivt å legge til rette for en varig politisk løsning i Syria i henhold til resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd.

De to presidentene diskuterte også mulig felles terrorbekjempelse rettet mot IS, al-Qaida, Taliban og andre terroristgrupper, samt hvordan man kan oppnå en varig fred i Ukraina og internasjonal innsats for å presse Nord-Korea til å oppgi sine kjernefysiske aktiviteter.