Spania og Portugal herjes av ekstrem tørke

Tørke har ført til en rekke skogbranner i Portugal i år. Her fra en skogbrann ved landsbyen Agua Formosa midt i landet i august i år. Over 100 mennesker har omkommet i skogbranner i Portugal i år.
Tørke har ført til en rekke skogbranner i Portugal i år. Her fra en skogbrann ved landsbyen Agua Formosa midt i landet i august i år. Over 100 mennesker har omkommet i skogbranner i Portugal i år. Foto: Armando Franca / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstrem tørke har i år ført til en rekke dødelige branner, ødelagte avlinger og tørrlagte elver i både Spania og Portugal. Eksperter varsler mer tørke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten hele Portugal har hatt ekstreme tørkeperioder de siste seks månedene, noe landet ikke har opplevd siden 2005. Skogbranner har i år kostet over 100 mennesker livet.

Også store deler av Spania har lidd under tørke.

– Det er helt ødeleggende, sier bonden Josè Ramon Gonzalez, som bor i det vanligvis nedbørsrike nordvestlige regionen, Galicia.

– Verken jeg eller mine foreldre har opplevd maken. Elver som aldri før har tørket ut, har skrumpet helt inn, sier han.

Eksperter varsler om at tørkeperiodene i framtida vil komme oftere og vare lenger i Sør-Europa.

– Siden 1980 har man sett tegn på klimaendringer i Spania. Disse tegnene er forsterket siden år 2000, forteller geograf Jorge Olcina, ved klimainstitutettet i Alicante.

Endringene viser seg ved høyere temperaturer og sjeldnere, men kraftigere regn – altså et mer likt subtropisk klima.

– VI vil se flere hetebølger, mer tørke, kraftig regn og flom i framtiden, sier han.