Argentinsk marine: – Lyden kom ikke fra den savnede ubåten

Den argentinske marinen avkrefter at lydene som ble fanget opp av marinefartøy stammer fra ubåten ARA San Juan som har vært savnet i flere dager. Foto: Argentina Navy via AP / NTB scanpix
Den argentinske marinen avkrefter at lydene som ble fanget opp av marinefartøy stammer fra ubåten ARA San Juan som har vært savnet i flere dager. Foto: Argentina Navy via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den argentinske marinen avkrefter at lydene som ble fanget opp av marinefartøy, stammer fra ubåten som har vært savnet i flere dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Støyen kom ikke fra den savnede argentinske ubåten ARA San Juan, sa en talsmann for marinen.

Ubåten har 44 besetningsmedlemmer. Den forsvant onsdag i forrige uke etter å ha meldt om mekanisk feil.

Marinen meldte først at sonarer på to letefartøy kunne ha fanget opp lyder fra ubåten. De ble registrert 360 kilometer fra kysten på rundt 200 meters dyp.

Mekanisk feil

Tidligere mandag siterte CNN en kilde fra den amerikanske marinen som opplyste at lydene hørtes ut som verktøy som ble slått mot et skrog.

Posisjonen der lydene ble fanget opp, stemmer overens med kursen som fartøyet måtte ta for å nå fram til marinebasen Mar del Plata.

Den argentinske marinen har opplyst at ubåten meldte om en mekanisk feil før den forsvant.

– Ubåten gikk opp til overflaten og meldte om en feil. Den ble derfor bedt om å endre kurs og gå til Mar del Plata, sa marinebasens sjef Gabriel Galeazzi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk skip leter

En stor redningsoperasjon er satt i gang for å finne ubåten. Blant fartøyene som deltar i letingen, er det norske offshoreskipet Skandi Patagonia, som eies av DOF Group, skriver VG.

I alt sju land deltar i letingen, deriblant USA og Storbritannia.

Argentinske myndigheter har tidligere opplyst at det i helgen ble plukket opp signaler som kunne stamme fra ubåten, men mandag kom beskjeden om at det ikke dreide seg om nødanrop, slik man antok.

– Vi har fått rapporten fra selskapet som har analysert signalene. De sju anropsforsøkene kom ikke fra ubåtens satellittelefon, opplyste marinens talsmann.

San Juan, en dieselelektrisk TR-1700, er en av den argentinske marinens tre ubåter. Den er 65 meter lang og 7 meter bred og er bygget i Tyskland i 1983. Den har vært gjennom flere ombygginger og tilpasninger, den siste i 2014.