Meny

Irak vil sende fremmedkrigeres koner og barn tilbake til hjemlandene

Irakiske regjeringsstyrker etter å ha gjenerobret Rawah, den siste irakiske byen som var kontrollert av IS. Foto: Osama Sami / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Irak vil sende flere hundre nære familiemedlemmer til utenlandske IS-krigere tilbake til hjemlandene.

Nuredding Qablan, nestleder for provinsrådet i Nineveh-provinsen, sa mandag at rundt 300 kvinner og barn er overført fra Nord-Irak til Bagdad.

Herfra skal de utvises til hjemlandene sine. Det skal være snakk om kvinner som har vært gift med IS-krigere i Mosul og disse parenes barn.

– Dette er den andre bølgen med utvisninger. Det kommer til å bli to eller tre til, sier Qablan.

Én gruppe kvinner og barn er overført fra interneringsleiren Tel Keif ved Mosul til Bagdad tidligere. Planen er å overføre til sammen 1.200 av IS-krigernes familiemedlemmer til den irakiske hovedstaden.

Tidligere i år opplyste en irakisk kilde at det befant seg 509 kvinner og 813 barn fra 13 forskjellige land i Tel Keif. En kilde i landets regjering hevder at rundt 300 av kvinnene er tyrkiske.

Den norske organisasjonen Flyktninghjelpen, som forsøker å få tilgang til kvinnene og barna, opplyser at flertallet av dem kommer fra Tyrkia, Aserbajdsjan, Russland og Tadsjikistan.

Den ytterliggående islamistgruppa IS kontrollerte tidligere store områder i Irak og Syria, men sitter nå kun igjen med små områder nær grensa mellom landene.

Les også:

Nesten ingen fremmedkrigere dro etter at Hussain ble tatt

PST frykter fremmedkrigere kan komme hjem til Norge

Fremmedkrigere prøveløslates mot å godta venneforbud

Populært