Frankrike vil hindre muslimer fra å be på gaten i Paris

Muslimer samlet seg for bønn i gatene i en Paris-forstaden Clichy La Garenne fredag 10. november, i protest mot manglende tilbedelsessteder etter at den lokale moskeen hadde blitt stengt.
Muslimer samlet seg for bønn i gatene i en Paris-forstaden Clichy La Garenne fredag 10. november, i protest mot manglende tilbedelsessteder etter at den lokale moskeen hadde blitt stengt. Foto: Thibault Camus / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske myndigheter sier de vil stanse muslimer som ber gatebønn i en gate nord for Paris, bekrefter innenriksminister Gérard Collomb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De skal ikke be i gatene. Vi vil forhindre gatebønn, sier Collombe til en rekke franske storaviser søndag kveld.

Gatebønnene har funnet sted hver fredag i den multietniske forstaden Clichy-la-Garenne siden mars, i protest mot at en lokal moské som hadde operert i et statlig bygg, ble stengt og siden gjort om til et bibliotek.

De som har deltatt i fredagsbønnene, mener myndighetene ikke har tilbudt dem en passende eiendom for å bygge en ny moské, noe innenriksministeren vedgår at er et problem.

–Muslimer må ha et tilbedelsessted der de kan be, sier han.

–Vi skal sørge for å finne en løsning på denne konflikten innen de neste ukene, sier han videre.

En lokal muslimsk organisasjon har likevel varslet at de vil organisere bønn i sentrum av Paris fredag.

Konflikten om et nytt tilbedelsessted for muslimene førte til at rundt 100 lokale politikere forsøkte å aktivt hindre en bønn som ble avholdt 10. november, gjennom å forsøke å overdøve muslimene ved å synge den franske nasjonalsangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den høyrevridde borgermesteren i Clichy, Remi Muzeau, mener det holder med en annen moské som ligger nord for forstaden. Moskélederne der mener imidlertid at det ikke er holdbart, ettersom moskeen er for liten og har dårlige transportforbindelser.

Det bor om lag 5 millioner muslimer i Frankrike, og muslimske ledere i hele landet klager over mangel på moskeer og bønnesteder. Å bygge moskeer er imidlertid kontroversielt i det strengt sekulære landet, og den politiske høyrefløyen med Nasjonal front i spissen er sterkt imot dette.