Meny

Massemønstring mot Mugabe i Zimbabwe

Tusenvis av demonstranter samlet seg i morgentimene lørdag i Zimbabwes hovedstad Harare, med krav om president Robert Mugabes avgang. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av demonstranter jublet og danset i gatene Harare lørdag for å feire det de håper vil bli en ny æra for Zimbabwe.

Onsdag grep regjeringshæren i Zimbabwe makten og satte den 93 år gamle presidenten i husarrest, men de nekter for at det var snakk om et militærkupp.

Mugabe, som på stadig mer autoritært vis har ledet landet i 37 år, nekter å gå av, til tross for at også regjeringspartiet ZANU-PF nå stiller seg bak dette kravet.

– Han og kona Grace er villige til å dø for det som er riktig og har ingen planer om å gå av for å legitimere denne ukas militærkupp, sa Mugabes nevø Patrick Zhuwao til Reuters lørdag.

Søndag skal sentralstyret i ZANU-PF møtes, og da kommer det ifølge partikilder til å avsette Mugabe som partileder.

Les også: – Sparker Mugabe som partileder på søndag

Krigsveteraner

Lørdagens masseprotest kom i stand på initiativ fra landets krigsveteraner, som tidligere ble regnet som Mugabes fremste støttespillere.

Nå har de aldrende geriljakrigerne han i sin tid kjempet sammen med, vendt ham ryggen, og de har fått med seg de fleste andre lag av befolkningen.

– Vi vil gjenopprette stoltheten vår, sa Chris Mutsvangwa, styreleder i foreningen for krigsveteraner i Zimbabwe.

Foreningen støtter i likhet med forsvarsledelsen tidligere visepresident Emmerson Mnangagwa, som ble avskjediget av presidenten tirsdag.

Lystig stemning

Stemningen i Harares gater var lørdag formiddag fargerik og lystig, og det ble tutet med bilhorn og danset og sunget.

Demonstrantene bar plakater med krav om at Mugabe må gå av, og både politi og soldater fulgte det hele fra sidelinjen uten å gripe inn.

– Det er rene julestemningen, sa en av demonstrantene, Fred Mubay, som mener innbyggerne i Zimbabwe har lidd lenge nok.

Takker generalene

– Vi ønsker et nytt Zimbabwe, sa Tina, en hvit kvinne i 50-årene som deltok i demonstrasjonen sammen med datteren og med landets flagg svøpt rundt skuldrene.

– Vi vil at alle skal forenes og bringe landet tilbake på sporet, sier hun.

– Vi er her for å feire, vi ønsker bare å bli kvitt Mugabe. Vi takker generalene, dette er en ny uavhengighetsdag, sier den arbeidsledige 35-åringen Shadrack.

Stanset av soldater

Da regjeringsstyrkene hindret demonstrantene fra å marsjere helt opp til presidentpalasset, ble stemningen noe mer amper. Likevel gikk det rolig for seg, og demonstrantene ble vennlig henstilt av soldatene om å snu.

Menneskemengden ble stanset rundt 200 meter fra porten til palasset og reagerte da med å sette seg ned i veien.

– Dette er ikke rettferdig. Hvorfor hindrer soldatene oss fra å marsjere opp til State House. Dette er galt, jeg blir her, sier 26 år gamle Rutendo Maisiri, som også er arbeidsledig.

Populært