Meny

Rykter og kuppfrykt i Zimbabwe

Zimbabwes forsvarssjef Constantino Chiwenga advarte mandag om at hæren kunne gripe inn overfor president Roberg Mugabe. Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi / NTB scanpix. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kolonne med stridsvogner i utkanten av Zimbabwes hovedstad Harare utløste tirsdag rykteflom og frykt for militærkupp.

Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president Robert Mugabe. Bakteppet er at Mugabe nylig kastet visepresident Emmerson Mnangagwa ut av regjeringspartiet ZANU-PF.

Mugabe anklaget 75 år gamle Mnangagwa for å planlegge en maktovertakelse, blant annet ved hjelp av heksekunst.

Mnangagwa regnes som Zimbabwes rikeste mann og nyter stor støtte fra de militære, noe Mugabe rett nok også har gjort opp gjennom årene.

– Vi må minne dem som står bak de pågående forræderske narrestrekene, om at militæret ikke kommer til å nøle med å gripe inn i saker som angår beskyttelsen av vår revolusjon, sa forsvarssjef Constantino Chiwenga mandag.

Les også:   Mugabe får enda mer makt

Militærkolonne

Da en kolonne med stridsvogner og andre militære kjøretøy tirsdag ble observert i utkanten av Harare, førte det derfor til en flom av rykter.

Kolonnen var på vei mot en militærforlegning og kom rullende langs en vei der det rett nok er mye militær trafikk, men utløste likevel frykt for et militærkupp.

Mnangagwa har flyktet fra Zimbabwe siden han falt i unåde hos Mugabe, og han hevder at både han og familiemedlemmer er truet på livet.

Over hundre høytstående offiserer som angivelig støtter Mnangagwa, skal være å finne på en liste over folk som kan vente seg disiplinærstraff. Listen er satt opp av en fraksjon innen ZANU-PF som støtter Mugabes kone Grace Mugabe.

Les også:   Zimbabwes opposisjon samler seg mot Mugabe

Advarte de militære

Zimbabwes 52 år gamle førstedame, som har ungdomspartiet til ZANU-PF i ryggen, ventes å etterfølge Mnangagwa som visepresident, og opposisjonen tror også at hun vil etterfølge sin mann som president når den tid kommer.

Mugabe har ikke kommentert forsvarssjefens trussel, men han har tidligere advart de militære mot å blande seg inn i politikken.

– Politikken skal alltid lede våpnene, ikke omvendt. Ellers blir det kupp, sa han i en tale i juli.

Zimbabwes økonomi har brutt helt sammen under Mugabe, som på stadig mer autoritært vis har styrt landet siden 1980. Han er i dag verdens eldste sittende statsoverhode.

Populært