Klimaendringer truer en firedel av verdensarven

<p>En globus med verdens flagg pryder en av paviljongene under FNs klimakonferanse i Bonn.</p>
En globus med verdens flagg pryder en av paviljongene under FNs klimakonferanse i Bonn. Foto: Oliver Berg / AP / NTB scanpix

62 av stedene som står på UNESCOs verdensarvliste, trues av klimaendringene. Tallet har nærmest doblet seg siden 2014, viser ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge The International Union for Conservation of Nature (IUCN), har andelen truede steder som befinner seg på UNESCOs verdensarvliste, steget fra 35 i 2014 til 62 i 2017. Rapporten er lagt fram på klimakonferansen COP23, som for tiden pågår i Bonn.

De truede områdene inkluderer korallrev, isbreer og våtmark.

– Måten denne trenden har økt med høy fart over de siste tre årene, har vært sjokkerende for oss, og rapporten advarer om at nummeret sannsynligvis vil øke, sier IUCN-direktør Inger Andersen.

Ifølge rapporten er 29 prosent av stedene på listen betydelig truet. 7 prosent av stedene, deriblant Everglades nasjonalpark i USA og Lake Turkana i Kenya, har kritiske utsikter. Tre listede korallrev har blitt rammet av det rapporten beskriver som «ødeleggende korallbleking».

Aktuelt: Forskere om nye CO2-tall: – Et stort tilbakeslag for menneskeheten

Korallbleking en skadelig tilstand hvor korallene støter fra seg algen som lever i den, og dermed mister farge. Tilstanden fører ofte til at korallen dør.

Verdensarvlisten er øremerket for å bli beskyttet til framtidige generasjoner.

Forhandlere er i disse dager samlet i Tyskland for å diskutere tiltak for å gjennomføre Parisavtalen som ble vedtatt av over 180 land i 2015.

Formålet med Parisavtalen er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.

Aktuelt:

Hawking: Vi må forlate jorden om 100 år

Trump-tilhengere begynner å tro på menneskeskapte klimaendringer

Ekspert: Resten av verden følger etter hvis Kina forbyr fossilbiler

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden