Europa og Afrika i nytt møte om migrantkrisen

Migranter forsøker å redde seg opp av vannet etter at gummibåten de satt i, sank utenfor Libyas kyst. Fem personer druknet idet både den libyske kystvakten og den frivillige organisasjonen Sea-Watch forsøkte å redde dem opp. Foto: Lisa Hoffmann / AP / NTB scanpix
Migranter forsøker å redde seg opp av vannet etter at gummibåten de satt i, sank utenfor Libyas kyst. Fem personer druknet idet både den libyske kystvakten og den frivillige organisasjonen Sea-Watch forsøkte å redde dem opp. Foto: Lisa Hoffmann / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Migranters skjebne i leire i Libya er tema under et nytt møte i kontaktgruppen CMCG, som tidligere har innført tiltak for å stanse migrantenes ferd til Europa. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter fra i alt 13 europeiske og afrikanske land, samt EU-kommisjonen var mandag invitert til Bern av sveitsiske myndigheter for å drøfte migrantkrisen i Nord-Afrika. For første gang er også representanter for FN og Røde Kors til stede.

Kontaktgruppen Central Mediterranean Contact Group (CMCG) ble etablert i Roma i mars på initiativ fra Italias innenriksminister Marco Minniti.

Risikerer sult

Under de to foregående møtene har hovedfokus vært på hvordan potensielle asylsøkere skal kunne hindres i å ta seg til Europa sjøveien. Men Italias samarbeid med den libyske kystvakten og det som angivelige er væpnede libyske grupper, er blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsgrupper.

Ifølge FN-anslag befinner det seg nå om lag 17.000 potensielle asylsøkere i leire hvor folk lever under det som blir beskrevet som umenneskelige forhold. De risikerer ifølge hjelpeorganisasjoner utpressing, slaveri og sult ettersom leirene kontrolleres av kriminelle grupper.

Bedre forholdene

Under mandagens møte skulle deltakerne diskutere hvordan forholdene i interneringsleirene i Libya skal kunne bedres og hvordan man skal kunne etablere et asylsystem i andre afrikanske land. Målet er blant annet å øke støttet til frivillige returer.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har dessuten startet et EU-støttet program der de mest sårbare flyktningene og migrantene blir evakuert til nabolandet Niger. Det er ventet av 500 personer vil være evakuert når året er omme.

Siden januar i år har 114.0000 migranter og flyktninger, de fleste fra afrikanske land, ankommet Italia sjøveien. Ankomstene har falt markant siden juli etter at Italia inngikk en avtale med den libyske kystvakten og etter alt å dømme med lokale libyske militsgrupper.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden