Meny

Libanon-krise vekker bekymring i EU

Libanons statsminister Saad Hariri kunngjorde forrige helg at han går av. Han kom med sjokkbeskjeden mens han var på besøk i Saudi-Arabia. Foto: Hussein Malla / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den uklare situasjonen i Libanon ble tatt opp til diskusjon da EUs utenriksministre møttes i Brussel. 

På vei inn til møtet ga flere av utenriksministrene uttrykk for bekymring.

– Vi håper vi raskt kan få en avklaring på situasjonen, slik at statsministeren kan reise hjem til Libanon og stabiliteten i landet kan bevares, sa Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel.

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian understreket at alle politiske ledere må ha full bevegelsesfrihet for at det skal la seg gjøre å finne en politisk løsning i landet.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini skulle etter planen gi utenriksministrene en oppdatering om situasjonen.

Flere understreket at det fortsatt er uklart hva som har skjedd.

– Det er mange spekulasjoner om hva som ligger bak, og om hvordan det skal utvikle seg. Men det er viktig å avstå fra å gjøre noe overilt. Konfliktene må ikke eskaleres, sa Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

Krisen i Libanon har oppstått etter at statsminister Saad Hariri forrige helg kunngjorde at han går av. Han kom med kunngjøringen i Saudi-Arabia, der han har oppholdt seg siden.

I etterkant har ryktene svirret om at Saudi-Arabia i virkeligheten holder ham fanget. Spenningen er svært stor i regionen, og frykten er stor for at det skal bryte ut krig.

Hariri selv sier at han er fri, og at han planlegger å vende tilbake til hjemlandet i løpet av noen dager.

Populært