Meny

Nær 400 flyktninger nekter fortsatt å forlate leir i Papua Ny-Guinea

Asylsøkere protesterer mot stengingen av leiren på øya Manus for to uker siden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Om lag 380 flyktninger og asylsøkere har fortsatt ikke forlatt den stengte interneringsleiren i Papua Ny-Guinea selv om fristen fra myndighetene er utløpt.

Leiren, som ligger på en militærbase på øya Manus, ble offisielt stengt 31. oktober ettersom Papua Ny-Guineas høyesterett mener det er grunnlovsstridig at Australia bruker området til å huse asylsøkere.

Mandag hadde imidlertid kun en tredel av asylsøkerne, alle menn, forlatt leiren. 379 nektet fortsatt å flytte til lokalsamfunnet Lorengau i frykt for å bli angrepet.

Både strøm og vann er stengt, og beboerne har ikke fått matleveranser på to uker.

Lorengau har ifølge Wikipedia om lag 6.000 innbyggere og er det største tettstedet på øya. Den ligger om lag en halvtimes kjøretur fra leiren.

Politiet avventet mandag ordre om hva de skal gjøre videre. Myndighetene har tidligere sagt at de kan komme til å bruke makt for å få flyttet beboerne.

USA har tidligere gått med på å ta imot opptil 1.250 flyktninger som Australia har plassert i Papua Ny-Guinea og på stillehavsøya Nauru. Men så langt har kun 54 av dem blitt akseptert etter å ha blitt gjenstand for en utvelgelsesprosess som president Donald Trump har omtalt som en «ekstrem sikkerhetsklarering».

Populært