CO2-utslippene stiger igjen etter flere stabile år

Utslipp av CO2 har økt igjen, ifølge klimaforskere. Foto: AP / NTB scanpix
Utslipp av CO2 har økt igjen, ifølge klimaforskere. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nye tall tyder på at verdens CO2-utslipp har begynt å øke igjen, etter tre år hvor de lå stabilt. – Svært skuffende, konstaterer klimaforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere tilknyttet Global Carbon Project anslår at de globale utslippene fra fossile energikilder og industri vil stige 2 prosent i 2017.

Siden utslippene de siste tre årene har flatet ut, var det håp om at økningen var over, og at de snart ville begynne å synke. Nå ser det i stedet ut til at økningen fortsetter.

– Dette er svært skuffende, sier Corinne Le Quere, som har ledet arbeidet med den nye studien, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Le Quere, som er ansatt ved University of East Anglia i Storbritannia, mener tiden er i ferd med å renne ut for målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader.

– Gigantisk tilbakeslag

Amy Luers, som leder forskningsnettverket Future Earth og har vært rådgiver for USAs tidligere president Barack Obama, bruker sterkere ord for å beskrive situasjonen.

– Nyheten om at utslippene stiger etter en tre års pause er et gigantisk tilbakeslag for menneskeheten, sier hun.

Future Earth har bidratt til den nye studien. Det har også Glen Peters ved forskningssenteret CICERO i Oslo.

Han mener målet om å unngå mer enn 2 grader global oppvarming er «ekstremt usannsynlig» slik utviklingen er nå.

Aktuelt: Hawking: Vi må forlate jorden om 100 år

Fakta om karbondioksid:

* Den viktigste av klimagassene som slippes ut som følge av menneskelig aktivitet. Forkortes ofte CO2 – en forenklet versjon av karbondioksids kjemiske formel.

* CO2 finnes naturlig i atmosfæren, men mengden øker på grunn av forbrenning av kull, olje og gass, avskoging og ulike industriprosesser. De menneskeskapte utslippene av CO2 har gradvis økt siden den industrielle revolusjon på 1700- og 1800-tallet.

* Utslipp av CO2 anses som hovedgrunnen til at temperaturen på jorda i 2016 lå 1,1 grad over nivået på slutten av 1800-tallet.

* Den globale klimaavtalen vedtatt i Paris 12. desember 2015 har som mål å holde den globale oppvarmingen under 2 grader.

* FNs klimapanel har beregnet at utslippene av klimagasser etter 2010 må begrenses til om lag 1.000 gigatonn CO2-ekvivalenter totalt dersom sannsynligheten for å nå målet skal være høyere enn 66 prosent.

* Dette innebærer at utslippene av klimagasser må kuttes med 40–70 prosent innen 2050 og videre til null eller under null innen 2100 hvis togradersmålet skal nås.

Økning i Kina

Hovedårsaken til de økende globale utslippene er at CO2-utslippene fra fossile energikilder i Kina igjen vokser betydelig.

De siste årene har Kina satset massivt på fornybare energikilder som sol og vind. Myndighetene i landet sier de jobber med en plan om å forby bensin- og dieselbiler og gå helt over til elbiler.

Men Kina står samtidig for en svært stor del av verdens industriproduksjon. Alle fabrikkene bidrar til at landet med verdens største befolkning også har verdens største utslipp av klimagasser.

Miljøorganisasjonen Greenpeace peker på at lokale kinesiske myndigheter har gjort store investeringer i infrastruktur og byggeprosjekter som løfter utslippene, ifølge New York Times.

Aktuelt: Ekspert: Resten av verden følger etter hvis Kina forbyr fossilbiler

Trump satser på kull

Den nye studien ble presentert mandag i Bonn, hvor utsendinger fra hele verden er samlet til en ny runde med klimaforhandlinger.

Her forsøker de å komme videre i diskusjonene om hvordan Parisavtalen skal iverksettes – til tross for at Donald Trump har erklært at han vil trekke USA ut av avtalen.

Han har tidligere kalt klimaforskning «svindel» og «bullshit». Presidenten prøver å fjerne lover og regler som begrenser utslippene i USA, og vil i stedet satse på kullkraft.

I 2017 ser det ut til at CO2-utslippene i USA vil gå litt ned, i tråd med utviklingen de siste ti årene. Men bruken av kull – som forårsaker svært store CO2-utslipp – ser ut til å øke, for første gang på fem år.

Aktuelt: Trump-tilhengere begynner å tro på menneskeskapte klimaendringer

Varmere hav

Samtidig som CO2-utslippene inntil i år har flatet ut, er konsekvensene av klimaendringene blitt tydeligere.

Uvanlig varmt havvann har gjort massiv skade på verdens tropiske korallrev, hvor det finnes fiskeressurser som dekker deler av matbehovet til flere hundre millioner mennesker. Hovedårsaken er med stor sannsynlighet menneskeskapt global oppvarming.

Mange forskere mener også at klimaendringene kan ha bidratt til det høye antallet kraftige orkaner som i år oppsto i Atlanterhavet. Flere av dem gjorde store skader i Karibia og USA.

Arbeidet med å begrense problemene blir vanskeligere hvis CO2-utslippene fortsetter å øke.

– For hvert år som går, minsker sannsynligheten for å unngå 2 grader oppvarming, sier forsker Glen Peters.

Aktuelt: Rekordhøy temperatur, havnivå og forurensing i 2016

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden