IS-nederlag kan føre til opptrapping av krigen i Syria

Russland har støttet de syriske regjeringsstyrkenes kamp mot IS og kan nå havne i kamp mot USA-støttede opprørere.
Russland har støttet de syriske regjeringsstyrkenes kamp mot IS og kan nå havne i kamp mot USA-støttede opprørere. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS er i stor grad nedkjempet i Syria, der regjeringsstyrkene og deres allierte nå trolig vil rette skytset mot de USA-støttede kurdisk-ledede opprørerne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eufrat-elva er nå det eneste som skiller de to sidene i Syria, og mangelen på en klar amerikansk politikk kan få alvorlige følger.

Syriske regjeringsstyrker kan komme til å sette kursen for Raqqa, som ble gjenerobret fra IS i oktober. Byen kontrolleres nå av de kurdiskledede SDF-opprørerne, som støttes av USA.

SDF har også tatt kontroll over noen av Syrias største oljefelt i Deir al-Zor-provinsen, som regimet i Damaskus har gjort det klart at de akter å ta tilbake.

SDF kontrollerer nå rundt 25 prosent av Syria, men møter økende lokal motstand fra den arabiske befolkningen i noen av områdene de har gjenerobret fra IS. Det gjelder blant annet i byen Manbij der det nylig var store demonstrasjoner fordi SDF forsøkte å innførte obligatorisk verneplikt.

Spesialstyrker

Amerikanske spesialstyrker har kjempet side ved side med SDF flere steder nord i Syria, mens den libanesiske Hizbollah-militsen, som støttes av Iran, og russiske spesialstyrker har ledet an i regjeringsstyrkenes offensiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Russland og USA har bidratt med massiv flystøtte, og faren for eskalering og direkte konflikt mellom de to sidene blir nå sett på som overhengende.

Amerikanske tjenestemenn bekrefter at det forhandles for å unngå direkte konflikt, men det stilles spørsmål ved om USA er villig til å trappe opp sitt nærvær i Syria og bruke militærmakt for å hindre at Assad-regimet styrker sitt grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurderne håper på dette, men verken den politiske eller militære ledelsen i Washington har til nå virket ivrige på en slik opptrapping.

– Vi håper å få dette inn i et diplomatisk spor, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson forrige uke. Han medga at kurderne har etterlyst et svar på hva USA akter å gjøre i Syria.

Aktuelt: Syria vil behandle USA og Tyrkia som «invaderende land»

Frontlinje

Assad understreker at hans mål er å «bekjempe terrorisme» og holde Syria samlet, noe som ikke lover godt for kurderne som drømmer om fullt selvstyre i nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS mistet denne uka kontrollen over småbyen Albu Kamal nær grensa til Irak, og de gjenværende krigerne har nå søkt tilflukt i de enorme ørkenområdene i området rundt Eufratdalen.

Elva Eufrat danner nå frontlinje i store deler av Deir al-Zor-provinsen. De syriske regjeringsstyrkene og Hizbollah-militsen kontrollerer vestbredden av elva og har også tatt kontroll over provinshovedstaden Deir al-Zor og flere mindre oljefelt.

SDF-opprørerne og de amerikanske spesialstyrkene, som ifølge Pentagon er militære rådgivere, kontrollerer østbredden av Eufrat, to av Syrias største oljefelt og et av landets største gassfelt. De kontrollerer også store deler av grensa mot Irak.

Aktuelt: USA: – Bomber mindre i Syria fordi IS kollapser

Vil ikke lykkes

Den nærmeste rådgiveren til Irans øverste leder Ali Khamenei, Ali Akbar Velayati, hevder at USA forsøker å dele Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men de har ikke lykkes i Irak, og de kommer ikke til å lykkes i Syria. Snart kommer vi til å se syriske regjeringsstyrker øst for Eufrat, og de kommer til å frigjøre Raqqa, sa Velayati under et besøk i Libanon nylig.

USA slutter formelt opp under de FN-støttede fredsforhandlingene, der det er klart for en ny runde 28. november.

Aktuelt: – Syria hadde diktator Assad, uten tvil. Men det vi opplever nå, er helt forferdelig

Ingen Syria-politikk

Yezid Sayigh ved Carnegie Middle East Center i Beirut tror Assad vil bruke trusselen om ytterligere framrykking som pressmiddel overfor kurderne, vel vitende om at USA ikke ønsker å engasjere seg ytterligere.

– Ingenting tyder på at USA har noe ønske om å tvinge fram politisk endring i Syria, eller at Washington har noen Syria-politikk overhodet, skrev han nylig i avisa Al-Hayat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talskvinne for SDF bekrefter at det forhandles med regimet i Damaskus, men benekter at det er framsatt noe krav om at regjeringsstyrkene skal overta kontrollen over Raqqa og andre områder med arabisk flertall.

Ilham Ahmed bekrefter derimot at kontroll over oljefeltene er tema i forhandlingene.

Over halvparten av Syrias inntekter kom før krigen fra oljefelene i Deir al-Zor-provinsen, der det er påvist en reserve på 2,5 milliarder fat.