Saudi-Arabia: Havner i Jemen vil bli åpnet

En gutt henter vann fra en brønn som angivelig inneholder kolerabakterier utenfor Jemens hovedstad Sana. Det krigsherjede rammet er hardt rammet av matmangel og en koleraepidemi.
En gutt henter vann fra en brønn som angivelig inneholder kolerabakterier utenfor Jemens hovedstad Sana. Det krigsherjede rammet er hardt rammet av matmangel og en koleraepidemi. Foto: NTB scanpix

Myndighetene i Saudi-Arabia sier de vil gjenåpne havner og flyplasser i Jemen. FN har advart om en massiv sultkatastrofe hvis blokaden ikke heves.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag uttalte Saudi-Arabias FN-delegasjon at prosessen med å gjenåpne havnene og flyplassene skal begynne.

«Det første skrittet i denne prosessen vil bli tatt i løpet av de neste 24 timene», heter det i uttalelsen. Havner og lufthavner som kontrolleres av Jemens Saudi-støttede regjering, skal åpnes først.

En FN-uttalelse før helgen tyder på at prosessen allerede er i gang. Da opplyste Russell Geekie, talsmann for FNs nødhjelpskontor (OCHA), at havna i Aden og en grenseovergang var gjenåpnet.

Samtidig advarte Geekie om at dette på ingen måte var tilstrekkelig.

– Gjenåpningen av havna i Aden er ikke nok. Blokaden av alle havnene må løftes, spesielt i Hodeida, for både humanitær- og kommersiell import, sa han.

Den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen innførte full blokade av Jemen for en uke siden. Årsaken skal ha vært en rakett skutt inn i Saudi-Arabia av houthi-opprørerne i Jemen.

Hvis ikke blokaden heves, frykter FN og flere hjelpeorganisasjoner en massiv sultkatastrofe som kan koste flere millioner mennesker livet. Krigsherjede og kolera-rammede Jemen er i dag fullstendig avhengig av nødhjelp.

Aktuelt:

Den arabiske liga holder hastemøte om Iran

Norge endrer ikke reiseråd for Libanon

Flere arabiske land ber sine borgere om å forlate Libanon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden