Over 60 døde i jordskjelvet i Nord-Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 61 personer omkom i jordskjelvet i Irak og Iran, melder iranske myndigheter. Over 300 mennesker skal være skadd. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordskjelvet rammet det fjellrike området i Suleimania-provinsen klokken 21.18 søndag kveld.

Iransk TV melder at skjelvet hadde en styrke på 7,4, men det er uklart hvem som har gjort beregningen. Både det amerikanske jordskjelvsenteret USGS og det europeiske jordskjelvsenteret EMSC setter styrken til 7,2.

Dødstallet stiger

Ifølge iranske myndigheter har tallet på omkomne i jordskjelvet søndag kveld steget til 61. Over 300 mennesker skal være skadd.

Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under bakken i nærheten av byen Halabja, tett opp mot grensen til Iran. Fra området meldes det om strømbrudd, og i Iran har mange forlatt husene sine. Irakisk TV melder at det er skader i åtte byer, og at redningsmannskaper har rykket ut.

Stort område

Jordskjelvet kunne merkes fra Libanon til Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) skriver på Twitter at skjelvet kunne merkes opptil 1.500 kilometer unna, og at 180 millioner mennesker kan ha kjent rystelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Bagdad kunne jordskjelvet merkes i rundt 20 sekunder, og over lengre tid i andre irakiske provinser. I Suleimania-provinsen, som ligger i Iraks kurdiske region, har skjelvet forårsaket enkelte mindre skader på eiendom. Da skjelvet oppsto, løp folk ut på gaten.

– Akkurat her er det vel ingen høyhusbebyggelse, men husene er ikke konstruert for å stå imot så kraftige skjelv. Dette er et like kraftig skjelv som det i Haiti som kostet 250.000 menneskeliv, sier seismolog Ari Tryggvason ved Uppsala universitet.

Ifølge nyhetsbyrået ISNA kunne skjelvet merkes i flere byer vest i Iran. Skjelvet var også merkbart i sørøstlige deler av Tyrkia.

Det har også vært flere mindre etterskjelv.

– Trodde det var krig

Den irakiske fotballspilleren Brwa Nouri, som spiller for den svenske klubben Östersund, var blant dem som merket skjelvet. Han oppholder seg i Karbala i forkant av en privatlandskamp mellom Irak og Syria.

– Vi bor i åttende etasje på hotellet. Det kjentes som om alt raste sammen, sier han til SVT Sport.

– Folk trodde det var krig. Han jeg bor sammen med dro i meg, og vi løp ut, sier Nouri.