Jordskjelv med en styrke på 7,6 rystet Nord-Irak

Foto: skjermdump

Et jordskjelv med en styrke på 7,2 har rammet Nord-Irak, opplyser det europeiske seismologiske senteret EMSC. Skjelvet kunne kjennes i store deler av Midtøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 13 personer omkom i jordskjelvet i Irak og Iran, ifølge landenes myndigheter og statlige medier. Skjelvet kunne merkes i store deler av Midtøsten.

Iransk TV melder at skjelvet hadde en styrke på 7,4, men det er uklart hvem som har gjort målingen. Både det amerikanske jordskjelvsenteret USGS og det europeiske senteret EMSC setter styrken til 7,2.

Skjelvet hadde sitt senter 19 kilometer under jordoverflaten i nærheten av byen Halabja, tett opp mot grensen til Iran. Fra området meldes det om strømbrudd, og i Iran har mange rømt ut av husene sine. Irakisk TV melder at det er skader i åtte byer, og at redningsmannskaper har rykket ut.

Stort område

Jordskjelvet kunne merkes fra Libanon til Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) skriver på Twitter at skjelvet kunne merkes opptil 1.500 kilometer unna, og at 180 millioner mennesker kan ha kjent rystelsene.

I området der det hadde sitt episenter bor det imidlertid et fåtall, men ifølge EMSC er det sannsynlig at bygninger er skadd.

– Akkurat her er det vel ingen høyhusbebyggelse, men husene er ikke konstruert for å stå imot så kraftige skjelv. Dette er et like kraftig skjelv som det i Haiti som kostet 250.000 menneskeliv, sier seismolog Ari Tryggvason ved Uppsala universitet.

– Trodde det var krig

En rekke mindre etterskjelv har oppstått i etterkant av søndagens jordskjelv.

Den irakiske fotballspilleren Brwa Nouri, som spiller for den svenske klubben Östersund, var blant dem som merket skjelvet. Han oppholder seg i Karbala i forkant av en privatlandskamp mellom Irak og Syria.

– Vi bor i åttende etasje på hotellet. Det kjentes som om alt raste sammen, sier han til SVT Sport.

– Folk trodde det var krig. Han jeg bor sammen med dro i meg og vi løp ut, sier Nouri.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden