Meny

FN: Oppmykning av blokaden i Jemen er ikke nok

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den saudiledede koalisjonen blokkerer fortsatt nødhjelp fra FN til Jemen, til tross for at havna i Aden og en grenseovergang er gjenåpnet, ifølge FN.

Russell Geekie, talsmann for FNs nødhjelpskontor (OCHA) sier humanitære organisasjoner fremdeles ikke kommer inn i Jemen.

– Gjenåpningen av havna i Aden er ikke nok. Blokaden av alle havnene må løftes, spesielt i Hodeida, for både humanitær- og kommersiell import, sier Geekie.

Saudi-Arabia innførte mandag full blokade av Jemen. Fly får ikke lenger anløpe flyplasser i Jemen, og skip får ikke legge til kai. Landegrensa ble stengt. FN og 20 hjelpeorganisasjoner sa da at de fryktet at verden vil se den verste sultkatastrofen på flere tiår dersom den saudiledede koalisjonen ikke hever blokaden.

I etterkant åpnet koalisjonen havna i Aden på onsdag, mens den på torsdag åpnet grenseovergangen i Wadea. Geekie sier at så langt har ikke noe nødhjelp kommet fram til Aden, mens gjenåpningen av Wadea ikke påvirker FNs hjelpearbeid.

Havna i Hodeida, som er i et opprørskontrollert område, er nøkkelen for FNs arbeid, og den er også nærmest der behovet i sivilbefolkningen er størst.

Skjerpingen av blokaden skjedde i etterkant av at luftforsvaret i Saudi-Arabia søndag skjøt ned en mindre rakett utenfor Riyadh, som houthi-opprørerne i Jemen hevder å ha avfyrt.

En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014. Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

Aktuelt:

Hizbollah: – Libanons statsminister holdes fanget i Saudi-Arabia

Prislappen på Saudi-Arabias utopiske drømmeby: 4,2 trillioner

Flere arabiske land ber sine borgere om å forlate Libanon

Norge endrer ikke reiseråd for Libanon

Populært