Meny

Radioaktivt stoff over Europa kan stamme fra atomulykke i Russland

Kart fra IRSN som viser områder de mener er sannsynlig kilde til den økte radioaktiviteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske atomsikkerhetseksperter mistenker at økt radioaktivitet i luften over store deler av Europa skyldtes en mindre atomulykke i Russland i september.

Ifølge det franske stråleverninstituttet IRSN ble det i slutten av september registrert et utslipp av det radioaktive stoffet ruthenium-106, men uten at det utgjorde noen helse- eller miljøfare for europeiske land.

I en rapport fra IRSN går det fram at det mest sannsynlige utslippsstedet var mellom elven Volga og Uralfjellene, og instituttet anbefaler tilfeldige kontroller av mat som er importert fra dette området.

Mest trolig stammer utslippet fra en ulykke i slutten av september, ifølge IRSN.

Russisk avvisning

Etter at de første rapportene om en lekkasje fra et atomanlegg dukket opp, har det statskontrollerte russiske selskapet Rosatom avvist at utslippet kommer fra Russland. Men både i Tyskland og Finland har strålevernmyndigheter meldt om forhøyde nivåer av det radioaktive stoffet.

I forrige uke meldte tyske atomsikkerhetsmyndigheter at det har registrert forhøyede nivåer av ruthenium-106 i Tyskland, Italia, Østerrike, Sveits og Frankrike siden 29. september, men uten at det anses som noen fare for folks helse.

Den finske strålingssikkerhetssentralen meldte i oktober at luftprøver som ble tatt i Helsingfors i begynnelsen av oktober, også viste små mengder av ruthenium.

Aktuelt: Russland dobler levetiden på slitte atomkraftverk

Anbefaler overvåking

Ifølge den franske rapporten gikk radioaktiviteten opp i slutten av september og begynnelsen av oktober i de fleste europeiske land, men det er nå ingen spor etter utslippet i luften over Europa.

IRSN understreker likevel at hvis et slikt utslipp hadde skjedd i Frankrike, så ville myndighetene ha satt opp et vern rundt ulykkesstedet for å overvåke effekten på helse, sikkerhet og matkvalitet.

Ruthenium-106 brukes i strålebehandling av øyekreft, og enkelte ganger som en energikilde i satellitter.

Utslippet kan også komme fra satellitter idet de kommer tilbake til Jordas atmosfære, men ifølge Det internasjonale atomenergibyrået var det ingen satellitter med ruthenium som entret atmosfæren i en aktuelle perioden.

Frankrike har den siste tiden rapportert om en rekke mindre atomuhell, men ingen andre har involvert ruthenium, og ingen av dem anses som noen fare for folkehelsen.

Aktuelt: Hemmelig atomkraftverk åpnet for turister

Populært