Meny

Prislappen på Saudi-Arabias utopiske drømmeby: 4,2 trillioner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Neom» skal bli en liberal storby hvor menneskeheten kan kartlegge sin fremtid sammen. Kan den levere?

Den salgsfremmende videoen til Neom, Saudi-Arabias nyeste ørkenbyprosjekt, lover ikke bare en megaby, men en «utopisk oase som skal tjene menneskeheten for all fremtid».

Kronprins Mohammed Bin Salman kunngjorde forrige måned Neom, skriver Bloomberg. Megabyen, hvis navn er en sammensmelting av neo - latin for «ny» og m, første bokstaven i det arabiske ordet for fremtid, vil strekke seg over 10.000 kvadratkilometer. Det er 22 ganger størrelsen på Oslo by.

Roboter

Metropolen vil skjære langs nordvestkysten av landet ved Rødehavet, nordover til Jordan og til og med over havet, via en bro, til Egypt.

Prins Mohammed forestiller seg Neom som et knutepunkt for produksjon, fornybar energi, bioteknologi, media og underholdning, fylt med skyskrapere, femstjerners hoteller og roboter for å frigjøre mennesker fra repetitiv arbeidskraft, ifølge CNBC.

Nettstedet som er dedikert til byen forkynner at det vil tilby en «idyllisk livsstil, basert på moderne arkitektur, frodige grønne områder, livskvalitet, sikkerhet og kvalitet i tjeneste av menneskeheten», og selvfølgelig, gode økonomiske muligheter.

Realitet?

Saudi-ledere har i årevis forstått at landets økonomi må forandre seg, slik at landet ikke er totalavhengige av oljen.

Men prosjektene som tidligere har blitt lansert for å videreføre dette målet, inkludert såkalte «økonomiske byer», har ikke alltid lyktes. Kong Abdullah Economic City, en storby og en havn som ligger sør for hvor Neom skal ligge, huser idag færre enn 10 000 mennesker, ti år etter den sto ferdig. Den anslåtte befolkningen var to millioner.

Og Kong Abdullah Financial District nord for Riyadh, som er ment å være en rival til Dubai som et økonomisk knutepunkt, er fortsatt uferdig etter mer enn ti år.

Populært