Meny

Over 200 pågrepet for korrupsjon i Saudi-Arabia

Kronprins Mohammed bin Salman idet han kysser hånden til prins Mohammed bin Nayef i Mekka. Kronprinsen leder korrupsjonsetterforskningen som observatører mener er et forsøk på å bli kvitt kritikere av kronprinsens nye linje. Bildet ble tatt i juni. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudiarabiske myndigheter sier de har pågrepet 201 personer i antikorrupsjonsaksjonen som begynte i helgen.

Ifølge saudiarabiske justismyndigheter er 208 personer innkalt til avhør siden lørdag kveld. Sju av dem er siden løslatt, mens 201 fortsatt holdes i forvaring.

Det blir også opplyst at myndighetene anslår at minst 100 milliarder dollar er blitt misbrukt som følge av underslag og korrupsjon de siste tiårene.

Summen er langt høyere enn hva regjeringen i Riyadh tidligere har operert med, og det ser ut til at pågripelsene som begynte lørdag, har fortsatt gjennom uken.

I helgen ble elleve prinser og 38 personer fra embetsverket og næringslivet pågrepet. De sitter innesperret på flere femstjerners hoteller rundt omkring i landet, blant annet på Ritz-Carlton i Riyadh.

Flere observatører mener at operasjonen som nå pågår, i realiteten er en utrenskning iverksatt av kronprins Mohammed bin Salman (32), som ønsker å bli kvitt potensielle rivaler og kritikere.

Det er kronprinsen selv som leder den nylig opprettede antikorrupsjonskomiteen som etterforsker saken.

Blant de pågrepne er milliardæren og prinsen Alwaleed bin Talal og to av sønnene til den nå avdøde kong Abdullah. Den ene av de pågrepne sønnene er prins Miteb, som inntil lørdag ledet Saudi-Arabias mektige nasjonalgarde.

Prins Miteb har tidligere vært regnet som en mulig arvtaker til tronen.

Samtidig som over 200 personer er pågrepet, er rundt 1.700 bankkontoer sperret. Regjeringen har ikke villet oppgi identiteten til de som er innkalt til avhør

Aktuelt:

Saudi-Arabia gir alle sine borgere i Libanon ordre om å forlate landet

Advarer Israel mot saudiarabisk krigsspill

FN frykter millioner vil sulte i hjel i Jemen på grunn av blokade

Populært