Meny

Full etterforskning av overgrep i Burundi

Bildet viser et antatt medlem av en regjeringsvennlig ungdomsmilits i Burundi som ber soldater om å beskytte ham mot demonstranter. Bildet ble tatt i mai 2015. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) iverksetter full etterforskning av påståtte forbrytelser mot menneskeheten i Burundi.

Beslutningen ble tatt 25. oktober, to dager før Burundi ble det første landet til å melde seg ut av ICC.

Minst 1.200 personer er drept i uroligheter i det østafrikanske landet siden 2015. Nå har ICC-dommerne gått gjennom bevis, og de mener at det er gode grunner til å starte en etterforskning.

Det er 11. gang at ICC iverksetter full etterforskning av et land, hvorav alle unntatt ett har vært afrikanske. Dette har fått flere afrikanske land til å vurdere sitt medlemskap i domstolen.

FNs granskningskommisjon fastslo i begynnelsen av september at myndighetene i Burundi etter alt å dømme står bak drap, bortføringer, tortur, seksuelle overgrep og vilkårlige arrestasjoner. Kommisjonen konkluderte med at både myndighetene og sikkerhetsstyrkene i landet begår forbrytelser mot menneskeheten.

Volden i landet startet da president Pierre Nkurunziza i 2015 kunngjorde at han ville stille som presidentkandidat for en tredje periode, noe mange mener er i strid med grunnloven.

Populært