Meny

Syrias hær: Siste IS-by er gjenerobret

IS-krigere har trukket seg ut av den siste byen ekstremistgruppa kontrollerte, ifølge SOHR. Onsdag omringet regjeringsstyrker og deres allierte byen Albu Kamal. Foto: Syrian Central Military Media / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske hæren har tatt kontroll over Albu Kamal, som var den siste IS-kontrollerte byen i Syria, ifølge statlige syriske medier og eksilgruppa SOHR.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tok regjeringsstyrkene og deres allierte seg inn i Albu Kamal, nær grensa til Irak, etter at de gjenværende IS-krigerne trakk seg ut av byen.

I en uttalelse fra hæren, videreformidlet av det statlige nyhetsbyrået SANA, heter det at regjeringsstyrkene, sammen med deres allierte, har frigjort byen.

– Frigjøringen av Albu Kamal er meget viktig, ettersom den markerer terrororganisasjonen IS' fall i området, sier hærens talsmann Ali Mayhoub i en TV-sendt uttalelse.

Albu Kamal skal være den siste syriske byen som fortsatt var under kontroll av den ytterliggående islamistgruppa. Flere høytstående IS-krigere er ifølge nyhetsbyrået AP drept i kampene i byen.

Kamper onsdag

Albu Kamal ligger nær grensa mot Irak i provinsen Deir al-Zor, hvor det er store oljeforekomster. Syriske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper har i flere uker rykket nærmere byen, med støtte fra russiske kampfly.

En kilde i en av militsgruppene sa at den libanesiske Hizbollah-militsen onsdag nådde fram til utkanten av byen. Syriske styrker og deres allierte rykket ifølge SOHR og flere medier inn i Albu Kamal senere samme dag.

– Det er kraftige kamper sør og vest i byen etter at regjeringsstyrker og deres allierte rykket inn og klarte å ta kontroll over deler av byen, opplyste SOHR. Også SANA meldte om kraftige kamper i byen.

IS har gått på en lang rekke nederlag på slagmarken i Irak og Syria det siste året. Gruppa har blant annet mistet både storbyen Mosul i Irak, og IS-høyborgen Raqqa i Syria.

Syriske regjeringsstyrker og militssoldater gjenerobret 2. november byen Deir al-Zor med støtte fra russiske fly. Dagen etter kunngjorde Iraks statsminister at landets regjeringsstyrker hadde tatt tilbake kontrollen over byen al-Qaim, ekstremistgruppas siste bastion i Irak.

Mister kontroll

Amerikanske tjenestemenn har tidligere anslått at det var et sted mellom 2.500 og 3.500 IS-krigere rundt Albu Kamal. Ifølge SOHR har de overlevende krigerne trukket seg tilbake til områder i Deir al-Zor provinsen som fortsatt er under ekstremistgruppas kontroll.

Syriske styrker kontrollerer nå anslagsvis 37 prosent av provinsen, ifølge SOHR-leder Rami Abdulrahman. Den amerikanskstøttede opprørsalliansen SDF kontrollerer 32 prosent.

Resten av provinsen er fortsatt under IS-kontroll, sier Abdulrahman til nyhetsbyrået DPA

IS har mistet mer enn 96 prosent av det området de en gang kontrollerte i Irak og Syria, ifølge den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot ekstremistgruppa.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært