Syrias hær: Siste IS-by er gjenerobret

IS-krigere har trukket seg ut av den siste byen ekstremistgruppa kontrollerte, ifølge SOHR. Onsdag omringet regjeringsstyrker og deres allierte byen Albu Kamal. Foto: Syrian Central Military Media / AP / NTB scanpix
IS-krigere har trukket seg ut av den siste byen ekstremistgruppa kontrollerte, ifølge SOHR. Onsdag omringet regjeringsstyrker og deres allierte byen Albu Kamal. Foto: Syrian Central Military Media / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den syriske hæren har tatt kontroll over Albu Kamal, som var den siste IS-kontrollerte byen i Syria, ifølge statlige syriske medier og eksilgruppa SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) tok regjeringsstyrkene og deres allierte seg inn i Albu Kamal, nær grensa til Irak, etter at de gjenværende IS-krigerne trakk seg ut av byen.

I en uttalelse fra hæren, videreformidlet av det statlige nyhetsbyrået SANA, heter det at regjeringsstyrkene, sammen med deres allierte, har frigjort byen.

– Frigjøringen av Albu Kamal er meget viktig, ettersom den markerer terrororganisasjonen IS' fall i området, sier hærens talsmann Ali Mayhoub i en TV-sendt uttalelse.

Albu Kamal skal være den siste syriske byen som fortsatt var under kontroll av den ytterliggående islamistgruppa. Flere høytstående IS-krigere er ifølge nyhetsbyrået AP drept i kampene i byen.

Kamper onsdag

Albu Kamal ligger nær grensa mot Irak i provinsen Deir al-Zor, hvor det er store oljeforekomster. Syriske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper har i flere uker rykket nærmere byen, med støtte fra russiske kampfly.

En kilde i en av militsgruppene sa at den libanesiske Hizbollah-militsen onsdag nådde fram til utkanten av byen. Syriske styrker og deres allierte rykket ifølge SOHR og flere medier inn i Albu Kamal senere samme dag.

– Det er kraftige kamper sør og vest i byen etter at regjeringsstyrker og deres allierte rykket inn og klarte å ta kontroll over deler av byen, opplyste SOHR. Også SANA meldte om kraftige kamper i byen.

IS har gått på en lang rekke nederlag på slagmarken i Irak og Syria det siste året. Gruppa har blant annet mistet både storbyen Mosul i Irak, og IS-høyborgen Raqqa i Syria.

Syriske regjeringsstyrker og militssoldater gjenerobret 2. november byen Deir al-Zor med støtte fra russiske fly. Dagen etter kunngjorde Iraks statsminister at landets regjeringsstyrker hadde tatt tilbake kontrollen over byen al-Qaim, ekstremistgruppas siste bastion i Irak.

Mister kontroll

Amerikanske tjenestemenn har tidligere anslått at det var et sted mellom 2.500 og 3.500 IS-krigere rundt Albu Kamal. Ifølge SOHR har de overlevende krigerne trukket seg tilbake til områder i Deir al-Zor provinsen som fortsatt er under ekstremistgruppas kontroll.

Syriske styrker kontrollerer nå anslagsvis 37 prosent av provinsen, ifølge SOHR-leder Rami Abdulrahman. Den amerikanskstøttede opprørsalliansen SDF kontrollerer 32 prosent.

Resten av provinsen er fortsatt under IS-kontroll, sier Abdulrahman til nyhetsbyrået DPA

IS har mistet mer enn 96 prosent av det området de en gang kontrollerte i Irak og Syria, ifølge den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot ekstremistgruppa.

Personvernpolicy