Flyktninger får frist til å forlate leir på Papua Ny-Guinea

Flyktninger og asylsøkere i leiren på Manus. Foto: Australia Broadcasting Corporation / AP / NTB scanpix
Flyktninger og asylsøkere i leiren på Manus. Foto: Australia Broadcasting Corporation / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere hundre flyktninger og asylsøkere har fått en frist på to dager til å forlate en nedlagt australskdrevet flyktningleir på øya Manus i Papua Ny-Guinea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 600 menn har i over ei uke bodd uten mat, vann eller strøm i leiren på Manus, som ble stengt forrige uke etter en ordre fra høyesterett på Papua Ny-Guinea. Høyesterett fastslo at leiren er ulovlig, men beboerne har nektet å flytte til tre nye midlertidige leire. Årsaken er frykt for å bli angrepet av lokalbefolkningen.

Øystatens innvandringsmyndigheter skriver i et brev torsdag at dersom det blir nødvendig, kan makt bli brukt for å flytte de som ikke selv forlater leiren. I brevet heter det også at rivingen av gjerdet rundt leiren kommer til å starte torsdag, og det advares om at «sikkerhet og trygghet ikke kan garanteres».

Flyktninger og rettighetsgrupper fordømmer myndighetenes trussel om voldsbruk.

Leiren på Papua Ny-Guinea ble etablert av Australia for å hindre at asylsøkere tok seg til landet i båter. Den er blitt kraftig kritisert av FN og menneskerettsgrupper.

Amnesty International omtaler behandlingen av flyktningene på Manus som «grusom, inhuman og nedverdigende».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden