Oppfordrer polakker til å «yngle som kaniner»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen sliter med en av de laveste fødselsratene i Europa. Nå ber myndighetene innbyggerne om å lære av kaninene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polens befolkning synker. Siden Berlinmurens fall og Sovjetunionens sammenbrudd har rundt 20 millioner mennesker i de tidligere kommuniststatene brutt opp og flyttet til Vest-Europa.

Polen er et av de landene som er hardest rammet av emigrasjonen - som kommer i tillegg til en fødselsrate på rundt 1,3 prosent. Til sammen gir dette en negativ befolkningsutvikling, hvor Polens befolkning reduseres med cirka 0,1 prosent per år.

Les også: Er dette verdens eldste duskedamer?

Nå vil det polske helsedepatementet situasjonen til livs. I en video publisert på YouTube hyller de kaninenes evne til å yngle som, ja, nettopp: Kaniner.

Videoen, som du kan se øverst i denne artikkelen, viser glade kaniner som gnager i seg salat og gulrøtter mens en fortellerstemme informerer om at kaninenes hemmelige oppskrift for å få en stor familie er trening, sunt kosthold og mindre stress. Et lite glimt av et menneskelig par på piknik i det grønne hinter om at det også kan hjelpe med litt romantikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dersom du ønsker å bli forelder, gjør som kaninene», lyder oppfordringen.

Les også: Levealderen nærmer seg 90 år for kvinner i flere land

Kampanjevideoen er det hittil siste forsøket på å få bukt med Polens nedadgående befolkningsspiral. Et annet tiltak ble innført 1. april i fjor. Da innførte polske myndigheter et system med barnetrygd som innebærer at familier som har mer enn ett barn, vil få 500 zloty (cirka 1.000 kroner) per måned i barnetrygd per barn. Men ikke for det første barnet.

Cirka 2,7 millioner familier fikk slik støtte i 2016, skriver Store norske leksikon.