Meny

Oppfordrer polakker til å «yngle som kaniner»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polen sliter med en av de laveste fødselsratene i Europa. Nå ber myndighetene innbyggerne om å lære av kaninene.

Polens befolkning synker. Siden Berlinmurens fall og Sovjetunionens sammenbrudd har rundt 20 millioner mennesker i de tidligere kommuniststatene brutt opp og flyttet til Vest-Europa.

Polen er et av de landene som er hardest rammet av emigrasjonen - som kommer i tillegg til en fødselsrate på rundt 1,3 prosent. Til sammen gir dette en negativ befolkningsutvikling, hvor Polens befolkning reduseres med cirka 0,1 prosent per år.

Les også: Er dette verdens eldste duskedamer?

Nå vil det polske helsedepatementet situasjonen til livs. I en video publisert på YouTube hyller de kaninenes evne til å yngle som, ja, nettopp: Kaniner.

Videoen, som du kan se øverst i denne artikkelen, viser glade kaniner som gnager i seg salat og gulrøtter mens en fortellerstemme informerer om at kaninenes hemmelige oppskrift for å få en stor familie er trening, sunt kosthold og mindre stress. Et lite glimt av et menneskelig par på piknik i det grønne hinter om at det også kan hjelpe med litt romantikk.

«Dersom du ønsker å bli forelder, gjør som kaninene», lyder oppfordringen.

Les også: Levealderen nærmer seg 90 år for kvinner i flere land

Kampanjevideoen er det hittil siste forsøket på å få bukt med Polens nedadgående befolkningsspiral. Et annet tiltak ble innført 1. april i fjor. Da innførte polske myndigheter et system med barnetrygd som innebærer at familier som har mer enn ett barn, vil få 500 zloty (cirka 1.000 kroner) per måned i barnetrygd per barn. Men ikke for det første barnet.

Cirka 2,7 millioner familier fikk slik støtte i 2016, skriver Store norske leksikon.

Populært