Meny

Paradise Papers avslører interessekonflikt for prins Charles

Prins Charles, som også er hertug av Cornwall, drev offentlig lobbyvirksomhet som ville gagnet et selskap han hadde investert i privat, ifølge lekkede dokumenter fra Panama Papers. Foto: Vincent Thian / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens prins Charles jobbet for å endre klimakvotereglene, hadde han investert i et selskap som ville tjene på endringene, viser Paradise Papers-lekkasjen.

Den viktigste inntektskilden for prinsen av Wales kommer fra hertugdømmet Cornwall, og de lekkede dokumentene viser hvordan hertugdømmet har forvaltet flerfoldige millioner kroner. 113.500 dollar – eller drøyt 900.000 kroner etter dagens kurs – ble i 2007 plassert i Bermuda-selskapet Sustainable Forestry Management (SFM) i all hemmelighet, melder BBC.

Selskapet drev med klimakvotehandel og ville selge klimakvoter knyttet til tropisk skog. Forretningsmodellen var hemmet av at internasjonale avtaler som Kyotoavtalen satte begrensninger på denne handelen. Kort tid etter å ha mottatt et lobbydokument fra SFM, startet Charles en kampanje for å endre reglene til selskapets – og dermed prinsens egen – fordel. En talsmann for hoffet sier prins Charles aldri har valgt å ta opp et emne utelukkende basert på et selskap hertugdømmet kan ha investert i.

Tronarvingens innsats førte uansett ikke til regelendringene han ønsket seg. Likevel ble verdien på investeringen nesten tredoblet før hertugdømmet solgte seg ut etter et år.

Sir Alistair Graham, som tidligere ledet den rådgivende etiske komiteen CSPL, sier prinsens opptreden utgjør en alvorlig interessekonflikt.

– Det oppstår en interessekonflikt mellom hans egen investering via hertugdømmet Cornwall og det han prøver å oppnå i offentligheten. Jeg synes det er synd at en mann i hans posisjon og med den innflytelsen han har, blir innblandet i en så alvorlig konflikt, sier Graham til BBC.

Populært