Lekkasjer avslører gigantiske stiftelser i skatteparadis

James Simons er USAs 25. rikeste mann, og en kjent filantrop.
James Simons er USAs 25. rikeste mann, og en kjent filantrop. Foto: Kevin Wolf / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere skjulte, private stiftelser i skatteparadiser med tilgang til svimlende summer, er avdekket i den store Paradise Papers-lekkasjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondene er de største i sitt slag og gir innblikk i hvordan en del av verdens ekstreme rikdommer forvaltes.

En av fondene tilhører Richard Simons, grunnlegger av hedgefondet Renaissance Technologies. Han er også USAs 25. rikeste mann, en kjent filantrop og en av de største bidragsyterne til det demokratiske partiet i USA.

I 2010 hadde han samlet opp om lag 58 milliarder kroner i den til nå ukjente stiftelsen Lord Jim Trust i skatteparadiset Bermuda.

Dokumenter fra 2010 som nå er lekket, viser at fondet da var ventet å vokse til tilsvarende 117 milliarder kroner i år og 273 milliarder i 2030.

Samleside: Alle sakene om Paradise Papers

Advokatfirma sentralt

Advokatfirmaet Appleby, som den stor del av lekkasjene kommer fra, har håndtert Simons og andre ekstremt rike menneskers formuer i ulike skatteparadiser.

Dokumentene gir et unikt innblikk i hvordan stiftelser kan være mektige verktøy for rike mennesker som ønsker å skjule sine verdier og få dem til å vokse i det skjulte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En stiftelse kan legge lag på lag som til slutt blir til en kjede av eierskap. Og en del stiftelser, som Simons', regnes for å være skattepliktige utenlands selv om de forvalter formuene til en amerikansk borger.

Aktuelt: – Avsløringene viser at det er ett sett regler for de superrike og andre regler for de øvrige

Lukrativt

Stiftelser i skatteparadiser utgjør en tredel av Applebys virksomhet, ifølge en analyse av lekkasjene som journalistnettverket ICIJ har gjort. ICIJ har samordnet granskningen som over 90 mediebedrifter har gjort av det lekkede materialet. Dokumentene ble først lekket til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge de lekkede dokumentene er det spesielt populært å ha stiftelser på Bermuda. Appleby har blant annet en kunde med tre stiftelser, to på Bermuda og en på Bahamas, men til sammen 58 milliarder kroner. Det er ikke kjent hvem denne kunden er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Konsekvensen er at vanlige folk som du og jeg må betale mer skatt

Hevder han betaler skatt

I en skriftlig kommentar sier Richard Simons at han ikke forsøker å sno seg unna skatt. Utbetalinger fra Lord Jim Trust til ham og hans familie er ført opp på selvangivelsene og beskattet i USA, påpeker han.

Av lekkasjene framgår det at 120 politikere fra 50 land har flyttet penger til skatteparadiser. I alt er 25.000 mennesker nevnt i lekkasjene. 1.000 av dem skal være norske.

Aktuelt:

Skattedirektøren vil undersøke Paradise Papers

1.000 nordmenn knyttes til skatteparadiser i ny dokumentlekkasje

Selskap oljefondet har investert i, kobles mot korrupsjon