Meny

Kommunister feiret oktoberrevolusjonen i Moskva

Tilhengere av Kommunistpartiet bar røde faner og bilder av Vladimir Lenin i Moskva på hundreårsdagen for oktoberrevolusjonen. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunister demonstrerte tirsdag i Moskva på hundreårsdagen for oktoberrevolusjonen. Regjeringen i landet så ingen grunn til å feire.

Flere tusen tilhengere av Kommunistpartiet – som fortsatt har betydelig oppslutning i Russland – toget gjennom gatene i sentrum av hovedstaden.

De bar røde Sovjet-flagg og bilder av bolsjevik-lederen Vladimir Lenin. Partiets ledere holdt taler hvor de kritiserte mangelen på gratis helsevesen og utdanning i dagens Russland.

– Oktoberrevolusjonen ga meg alt, sa en 85 år gammel pensjonert militærflyger, som deltok i demonstrasjonen.

Mistet betydning

Mens Sovjetunionen fortsatt eksisterte, var årsdagen for revolusjonen en viktig høytidsdag som ble markert med militærparader på Den røde plass i Moskva.

Dagen har imidlertid gradvis mistet betydning etter at unionen kollapset. Siden 2005 har 7. november vært en vanlig arbeidsdag i Russland.

Ingen planer

Regjeringen til president Vladimir Putin skal ikke ha planlagt noen spesielle markeringer på selve hundreårsdagen i år.

Riktignok var det tirsdag en militærparade på Den røde plass. Men den ble holdt til minne om en annen parade samme sted under andre verdenskrig.

Oktoberrevolusjonen markerte starten på 70 år med kommuniststyre i Russland og Sovjetunionen. Grunnen til at revolusjonen har fått navn etter måneden oktober, er at Russland i 1917 brukte en annen kalender.

Populært