Meny

Sverige velger amerikansk luftvernsystem

Patriot vant oppdraget i konkurranse med det fransk-italienske systemet Samp/t. Avtalen er verdt om lag ti milliarder svenske kroner, ifølge nyhetsbyrået TT. Her fra en øvelse med Patriot-raketter ved en amerikansk militærbase i Okinawa i Sør-Japan. Foto: Itsuo Inouye / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige har valgt å kjøpe det amerikanske luftvernsystemet Patriot, melder Sveriges Radio.

Den svenske regjeringen besluttet tirsdag å gi det svenske forsvaret i oppdrag å be den amerikanske staten om et anbud på rakettsystemet.

Avtalen er verdt om lag ti milliarder svenske kroner, ifølge nyhetsbyrået TT.

Patriot vant oppdraget i konkurranse med det fransk-italienske systemet Samp/t.

– Forsvaret har overveid alle parametere i denne sammenhengen og har utifra de vurderingene besluttet å støtte Forsvarets anbefaling, sier forsvarsminister Peter Hultqvist (S) til flere medier, ifølge den svenske avisen Aftonbladet.

Hultqvist vil ifølge avisen ikke gi et klart svar på hvilke politiske overveielser som er gjort i sammenheng med saken, og han vil heller ikke spekulere i om valget av Patriot kan sees på som provoserende i krigsammenheng med tanke på Russland.

– Vi må velge det systemet vi tror passer best utifra våre evalueringsprosesser sier han.

Les også: Forsvaret i Sverige anklages for ulovlig hundekjøp

Har bedt om tilbud

Aftonbladet skriver at den svenske regjeringen har bestemt at Forsvaret skal be om et tilbud på luftvernsystemet fra USA. Beslutningen skal være truffet etter diskusjoner mellom regjeringspartiene, Moderaterna og Centerpartiet, partiene som står bak forsvarsavtalen som ble bestemt i august. Liberalerne og Kristendemokraterne inngår ikke i forsvarsavtalen, men støtter likevel valget av Patriot.

Sveriges håp skal være at et formelt anbud fra USA ligger på bordet innen våren 2018. Leveransene av systemet skal siden begynne i 2020 og alt skal være på plass innen 2025.

Les også: Kun 37 prosent mener Forsvaret er av god kvalitet


Populært