Syria slutter seg til Parisavtalen

En globus med verdens flagg pryder en av paviljongene under FNs klimakonferanse i Bonn. Foto: Oliver Berg / AP / NTB scanpix
En globus med verdens flagg pryder en av paviljongene under FNs klimakonferanse i Bonn. Foto: Oliver Berg / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsherjede Syria vil slutte seg til Parisavtalen. Dermed er USA det eneste landet i verden som ikke ønsker å være med i den globale klimaavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En syrisk statssekretær som deltar i klimaforhandlingene i Bonn i Tyskland, M. Wadah Katmawi, sa tirsdag at landet vil undertegne avtalen så fort det lar seg gjøre.

Den globale klimaavtalen ble vedtatt i Paris i 2015. Men på grunn av den blodige krigen i Syria, har landet hatt liten mulighet til å prioritere klimapolitikk.

Likevel ønsker altså regimet til president Bashar al-Assad nå å slutte seg til avtalen. Katmawi sier landet håper på internasjonal støtte for å gjennomføre klimatiltak parallelt med gjenoppbyggingen etter krigen.

– Med Syria om bord, er hele verden fast bestemt på å styrke innsatsen mot klimaendringene. Med unntak av ett land, sier Paula Caballero fra organisasjonen World Resources Institute.

– Ikke i USAs interesse

Det ene landet som går mot strømmen, er USA. Tidligere i år erklærte Donald Trump at han vil trekke USA ut av Parisavtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begrunnelsen var at avtalen ikke tjener USAs interesser. Trump forsøker også å fjerne en lang rekke amerikanske klima- og miljøtiltak, og informasjon om klimaforskning er fjernet fra amerikanske offentlige nettsider.

Samtidig forsøker presidenten å trappe opp utvinningen av kull – en energikilde som forårsaker store utslipp av klimagassen CO2.

Likevel er amerikanske representanter til stede på klimamøtet i Bonn. Årsaken er at USA formelt ikke kan forlate Parisavtalen før tidligst i 2020.

Nicaragua

Inntil nylig var det også et tredje land som ikke ønsket å delta i Parisavtalen: Nicaragua.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnen var ikke at Nicaragua ønsket å brenne mer kull og slippe ut mer klimagasser. Landets sosialistiske regjering mente tvert imot at avtalen ikke var streng nok.

Nicaragua får allerede dekket halvparten av energiforbruket med fornybare energikilder, ifølge BBC. Planen er å øke andelen til 90 prosent innen 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fullstendig isolert

Selv om Nicaragua hadde ønsket seg en mer ambisiøs avtale, valgte landet likevel å undertegne Parisavtalen for noen uker siden.

At Syria har falt ned på samme beslutning, gleder mange av deltakerne på klimamøtet i Bonn. Samtidig rettes det ny kritikk mot Donald Trump og hans regjering.

– Dette betyr at Trump er fullstendig isolert. Ingen ønsker å være sammen med ham, sier Alden Meyer fra organisasjonen Union of Concerned Scientists.

Både Syria og andre land i Midtøsten er svært utsatt for hetebølger og tørke som følge av klimaendringene. Flere forskere mener klimaendringene forverret en ekstrem tørkeperiode som kan ha vært en medvirkende årsak til utbruddet av borgerkrigen i Syria i 2011.