Meny

26 drept i massakre i kirke i Texas

Johnnie fulgte etter massedrapsmannen: – Jeg reagerte på instinkt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at den 26 år gamle massemorderen hadde tømt sine magasin mot flere titalls uskyldige mennesker, møtte han sine overmenn på utsiden av kirken.

– Jeg fulgte bare mitt instinkt om hva som var riktig å gjøre, forteller Johnnie Langendorff til tv-kanalen KSAT.

Klokken 11.20 lokal tid søndag avfyrte en mann skudd mot First Baptist Church i den lille landsbyen Sutherland Springs i delstaten Texas. Like etter åpnet han ild mot de som deltok på gudstjenesten.

26 mennesker i alderen fem til 72 år ble drept. 23 av dem ble drept i kirken, to ble funnet utenfor, og én døde på sykehuset. Rundt 20 personer skal være skadd.

Etter at den mistenkte 26-åringen hadde tatt livet av sine tilfeldige ofre, havnet han i en skuddveksling med en lokal innbygger utenfor kirken.

Under skytingen mistet massemorderen automatgeværet på bakken, men greide likevel å unnslippe i en bil han hadde parkert på en bensinstasjon i nærheten.

Kappkjørte med massedrapsmann

Omtrent samtidig kom Johnnie Langendorff kjørende forbi kirken. Han forteller at mannen, som nettopp hadde avvæpnet 26-åringen, ba om hjelp.

– Jeg så mennene skyte mot hverandre før kirkeskyteren stakk av i en bil. Jeg ble spurt om å bli med og ta opp forfølgelsen, forteller Johnnie Langendorff.

Deretter satte de to mennene seg i bilen og tok opp jakten på massedrapsmannen. I høy fart fulgte kjøretøyene hverandre.

Da gjerningsmannen kom ut på en motorvei, mistet han etter hvert kontrollen på bilen, kjørte av veien og krasjet.

– Den bevæpnede mannen gikk ut av bilen og rettet våpenet mot kirkeskyteren som da lå urørlig på bakken, forteller Langendorff.

Her holdt de vakt i minuttene det tok før politiet overtok kontrollen med åstedet. Mens biljakten pågikk hadde de kontakt med politiet.

Aktuelt: Fakta om skytevåpen i USA

– Han som skjøt er en helt

Nå hylles mennene som helter for sin innsats for å hindre massemorderen i å begå flere drap.

«Bra gjort Johnnie. Du er en sann patriot og en helt. Takk for at du hjalp de som trengte det i en fryktelig situasjon», skriver en på Facebook.

Et ektepar som kjente flere av familiene som befant seg i kirken der 26 mennesker ble drept, takker mennene som tok opp jakten.

– Han som skjøt gjerningsmannen er en helt. Dette viser hvor viktig det er at vi har lov til å bære våpen. Verden har dessverre utviklet seg slik at folk mangler moral og verdier. Problemet er ikke våpnene, men folkene som har de i hendene sine, sier Michael og Lou Rawe til VG.

Det er fortsatt uklart om gjerningsmannen ble skutt av forfølgeren, eller om han tok sitt eget liv.

Ukjent motiv

Gjerningsmannens identitet er ikke bekreftet, men flere medier hevder at det er 26 år gamle Devin Patrick Kelley som står bak angrepet.

Motivet for massakren er ikke kjent, men ifølge politikilder skal han ikke ha hatt tilknytning til ytterliggående grupper eller organisasjoner.

Han er heller ikke knyttet til kirken der massakren fant sted, men skal ifølge amerikanske medier i en periode ha vært hjelpelærer ved en bibelskole i Kingsville i Texas, 230 kilometer sør for Sutherland Springs.

Kirkemassakren i Sutherland Springs går inn i historiebøkene som den dødeligste masseskytingen i Texas noensinne. Den kom bare fem uker etter at en 64-åring skjøt og drepte 58 mennesker på et utendørskonsert i Las Vegas.

Aktuelt: Åtte medlemmer av samme familie drept i kirkemassakren i Texas

Populært