Meny

Advarer Israel mot saudiarabisk krigsspill

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah mener Saudi-Arabia og USA fikk Hariri til å gå av. Foto: Bilal Hussein / AP
Krigsfrykten øker etter at Libanons statsminister Saad Hariri gikk av lørdag. Nå må Israel vise tilbakeholdenhet, mener USAs tidligere ambassadør Dan Shapiro.

Saudi-Arabia har brukt Libanons avgåtte statsminister Saad Hariri som brikke i et spill der målet er full konfrontasjon med Iran. Israel må vise tilbakeholdenhet, mener USAs tidligere ambassadør til Israel, Dan Shapiro.

I en artikkel i Haaretz skriver han at Saudi-Arabia forsøker å tilrettelegge for krig mellom Israel og den iranskstøttede sjiamuslimske Hizbollah-militsen. Dermed vil Saudi-Arabia og Iran utøve nok en stedfortrederkrig, i tillegg til Jemen og Syria.

Shapiros argument er at Syrias president Bashar al-Assad har vunnet krigen mot saudistøttede opprørere. Og da er det naturlig for lederskapet i Saudi-Arabia å forsøke å bruke Libanon til å lokke Iran med på en krig som det saudiarabiske regimet håper å kunne vinne med hjelp fra Israel.

– Må vise tilbakeholdenhet

Saudi-Arabia skal ha latt seg imponere over Israels mange målrettede angrep mot Hizbollah inne i Syria. Israel og Saudi-Arabia står på samme side i den regionale maktkampen, der Iran er utpekt som fienden, påpeker Shapiro.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu advares. Foto: Eddie Keogh / Reuters

Han viser til at Israel har forberedt seg på Israels neste krig mot Hizbollah siden 2006.

Landet har gjennomført flere militærøvelser i nord, mot grensen til Libanon, i flere måneder, påpeker Al Jazeera.

– Israelske ledere må vise tilbakeholdenhet og ikke kaste seg ut i en forhastet konfrontasjon styrt av deres allierte i Riyadh, skriver Shapiro.

Aktuelt:   Norske diplomater med rystende Israel-rapport

Krigsfrykt

Hariris avgang lørdag var mer enn bare et symptom på landets dårlig fungerende politikk, konstaterer analytikere.

– Hariri har startet en kald krig som kan eskalere til borgerkrig, og man må ha i bakhodet at Hizbollah er enestående i Libanon på det militære nivået, sier professor i statsvitenskap Hilal Khashan ved American University i Beirut.

Aktuelt:  Listhaug til israelsk avis: – Nå skjønner vi hva Israel opplever

Møte med Iran og Saudi-Arabia

Libanons statsminister Saad Hariri kunngjorde lørdag sin avgang. Foto: Hussein Malla / AP

Hariri møtte fredag Irans øverste leder Ali Khameneis nærmeste rådgiver Ali Akbar Velayati i Beirut.

– Iran skal fortsette å beskytte Libanon og vil ikke tillate at ting blir slik de var før, sa Velayati. Møtet fant sted samme dag som Russlands president Vladimir Putin var i Teheran.

Dagen etter fløy Hariri til Saudi-Arabia, hans andre besøk til landet på kort tid. Ingen av de to turene var varslet på forhånd. I Riyadh kunngjorde han sin avgang lørdag via den saudiarabiske fjernsynskanalen Al Arabiya.

I meldingen ble avgangen begrunnet med at det for flere dager siden ble rettet et attentatforsøk mot 47 år gamle Hariri i Beirut. I kunngjøringen langet Hariri ut mot Iran. Iran sprer kaos, strid og ødeleggelse i Midtøsten, sa han.

Aktuelt:  Rouhani: – Iran har aldri hatt sterkere stilling i Midtøsten

Oppfordrer til dialog

– Det er klart at oppsigelsen var en saudiarabisk beslutning som ble tvunget på statsminister Hariri. Det var verken hans hensikt, ønske eller beslutning å gå av, sa Hizbollah-leder Hassan Nasrallah i en TV-sendt tale søndag.

I en artikkel mandag peker Haaretz på at både Hizbollah-militsen og Iran er innforstått med trusselen som Hariris avgang innebærer.

– Avgangen var et komplott i regi av Saudi-Arabia og USA, heter det i et svar fra Iran.

Walid Jumblatt, en av Libanons politiske tungvektere og landets mest fremtredende druserleder, sier Hariris avgang kan få negative følger for et land som allerede er hardt presset.

– Jeg vil fortsette å mane til dialog mellom Saudi-Arabia og Iran, uttaler han.

Aktuelt:  Hizbollah: Saudi-Arabia bak Hariris avgang

Populært