Meny

Hizbollah: Saudi-Arabia bak Hariris avgang

Hizbollah-sjef Hassan Nasrallah maner til ro etter at statsminister Saad Hariri sa opp jobben som Libanons statsminister. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi-Arabia tvang Libanons statsminister Saad Hariri til å gå av, hevder Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

– Det er klart at oppsigelsen var en saudiarabisk beslutning som ble tvunget på statsminister Hariri. Det var verken hans hensikt, ønske eller beslutning å slutte, sa libanesiske Nasrallah i en TV-sendt tale fra Beirut søndag.

Hariri langet ut mot både den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen og Iran da han overraskende kunngjorde sin avgang i en tale i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

Hariri sa blant annet at han frykter for sitt liv og at Irans grep om Libanon gjør at han ikke kan fortsette som regjeringssjef.

– Vi forsøkte ikke å få ham til å gå av, sier Nasrallah.

Hans mektige bevegelse har vært en del av Hariris regjering det siste året. Hizbollah-lederen har ikke direkte kommentert anklagene i statsministerens tale. I stedet stiller Nasrallah spørsmål ved tidspunktet for Hariris avgang, som ifølge ham skjer i en tid der «ting går sin normale gang» i Libanon.

Hariris plutselige avgang har skapt frykt i Libanon – som er dypt splittet mellom Hariris og Nasrallahs tilhengere – igjen kan bli kastet ut i en voldsspiral.

Nasrallah manet søndag folk til å være «rolige, tålmodige og vente til årsakene er klarlagt».

Libanons president Michel Aoun, som er en nær alliert av Hizbollah, har ennå ikke godtatt Hariris oppsigelse.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært