Meny

Jerome Powell utpekt til USAs nye sentralbanksjef

Jerome Powell pekes ut til å bli sentralbankens nye sjef, ifølge Reuters. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump nominerer Jerome Powell til ny sentralbanksjef.

– Powell er sterk, engasjert og smart og har klokskapen og lederskapet som trengs for å veilede USAs økonomi, sa Trump da han presenterte Powell i Det hvite hus torsdag ettermiddag.

Trump sier Powell har oppnådd «respekt og beundring av sine kolleger» i løpet av de fem årene Powell har vært styremedlem i sentralbanken.

Nominasjonen av Powell så ikke ut til å prege New York-børsen i nevneverdig grad. Dow Jones-indeksen steg 0,4 prosent. Standard & Poor's 500-indeks sto nærmest stille, mens teknologitunge Nasdaq falt 0,1 prosent.

– En vidunderlig kvinne

Sittende sentralbanksjef Janet Yellens fireårsperiode går ut 3. februar neste år. Trump vurderte å nominere henne for en ny periode, men besluttet å velge republikaneren Powell over demokraten Yellen. Presidenten benyttet torsdag anledningen til å skryte av Yellen.

– Hun er en vidunderlig kvinne som har gjort en kjempejobb, sa Trump.

Powell sier det har vært et privilegium å arbeide både under Yellen og Ben Bernanke, som hadde vervet før Yellen. Powell sier han lover å gjøre «alt som står i min makt» til å oppfylle Kongressens mandat.

I en uttalelse gratulerer Yellen Powell med nominasjonen og sier hun er sikker på at han vil utøve ledervervet i sentralbanken med glans.

Valget av 64 år gamle Powell var ventet på forhånd og har blitt sett på som et trygt valg. Powell støtter den forsiktige tilnærmingen til renteøkninger som Yellen har stått for under sitt lederskap.

Nominasjonen av Powell må godkjennes i Senatet.

Populært