Meny

Trump kritiseres for å bruke terroren politisk

USAs president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Donald Trump kritiseres for å ha krevd strengere innvandringspolitikk nærmest umiddelbart etter terroren i New York.

Bare noen timer etter angrepet tirsdag tvitret Trump at de allerede strenge reglene for innreise til USA skal skjerpes ytterligere.

Dagen etter skrev han på Twitter at gjerningsmannen kom til USA via et program som demokraten Chuck Schumer angivelig sto bak.

– Dette er en tragedie. Det er mindre enn en dag siden det skjedde, og Trump kan ikke legge fra seg sine stygge, splittende vaner, sa Schumer, ifølge avisa Washington Post.

– Alt han gjør er på grusomt vis å utnytte en tragedie og forsøke å politisere og skape splid.

Lotteri-ordning

Mannen som er pågrepet for terrorangrepet i New York, Sayfullo Saipov (29), innvandret til USA fra Usbekistan i 2010. Han fikk opphold takket være en ordning hvor visum tildeles gjennom loddtrekning.

Schumer, som i dag er Demokratenes leder i Senatet, var en av flere folkevalgte som støttet innføringen av lotteriet i 1990. Men for fire år siden foreslo han å fjerne ordningen.

Etter angrepet har Trump også tvitret at gjerningsmannen bør få dødsstraff. Han har krevd stans i ordninger for familiegjenforening og hevdet at innvandrere kan ha «onde» familier.

Aktuelt: Trump vil legge ned Grønt kort-lotteriet etter New York-terroren

Massakren i Las Vegas

Presidentens reaksjon etter New York-angrepet står i skarp kontrast til uttalelsene hans etter massakren i Las Vegas for en måned siden. Her ble 58 mennesker skutt og drept av en amerikansk mann.

Etter skyteangrepet kom det krav om strengere våpenlover, men Trump ønsket ikke å diskutere det da.

– Vi kommer ikke til å snakke om det i dag, sa presidenten på en pressekonferanse etter massakren.

I angrepet i New York tirsdag ble åtte mennesker drept og over ti skadd. Saipov har selv forklart at han utførte angrepet for å støtte den ytterliggående islamistgruppa IS.

Også guvernøren i delstaten New York, demokraten Andrew Cuomo, kritiserer Trumps uttalelser etter angrepet. Guvernøren hevder terrorister kan dra fordel av Trumps Twitter-meldinger hvis de bidrar til frykt og splittelse i befolkningen.

Les også:

Trump jr. ville lære dattera (3) om sosialisme

USA-ekspert: – Trump er den mest udugelige presidenten i historien

Populært