Meny

Her tar tyvene seg inn i lastebilen i 80 km/t

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ren actionfilm-stil tar de seg inn i lastebilen på jakt etter verdifulle elektroniske varer.

− På filmen fra overvåkingskameraet kan du se at bakdørene på lastbilen blir åpnet og at to menn hopper inn, forteller sikkerhetssjef i transportselskapet PostNord, Alexis Larsson, til Jönköpings-Posten.

Lastebilen befant seg da på E20 mellom Vara og Alingsås og var på vei fra Stockholm til Göteborg.

Tyvene tok store sjanser da de i høy hastighet kjørte med slukte frontlys tett inntil lastebilen bakfra, mens to pesoner klatret opp fra bilens takluke, videre opp på bilpanseret før de åpnet bakdøren til lastebilen og klatret inn i lasterommet.

– Viser hvor langt kriminelle er villige til å gå

– At man i hastigheter over 80 km/t klatrer fra panseret på en personbil og opp på en lastebil, er bemerkelsesverdig. Det viser hvor langt kriminelle er villige til å gå for å få tak i verdifullt gods, sier sikkerhetssjefen til Expressen.

Den høye hastigheten var imidlertid ikke nok til å stanse tyvene. Det de derimot ikke var klar over var at PostNord hadde satt opp en felle. Hele seansen ble dermed filmet med spesialbygde mobilkamera.

Lastebilsjåføren kunne derfor melde tyveriet til politiet mens det pågikk.

Kort tid etterpå slo politiet til mot tyvene og pågrep til sammen fire personer. To av de pågrepne ble tatt i personbilen som tyvene opererte ut ifra.

– Kan være insider-jobb

Politiet tror tyvene har spanet på verditransportene og kartlagt kjøreruten. Elektronikkvarer for til sammen 2,5 millioner er blitt stjålet siden i sommer uten at PostNord eller svensk politi har klart å avsløre gjerningspersonene.

I flere tilfeller har tyvene brukt vinkelsliper for å ødelegge låsen og ta seg inn i lastebilene. Det ble funnet elaggregat i bilen som ble benyttet under tyveriet.

Metoden skal også være benyttet ved tilsvarende forbrytelser i andre europeiske land.

— Det kan alltid være en insider-jobb. Lastbilen som ble utsatt for dette hadde ekstra verdifull last, sier Alexis Larsson til Småland Dagblad.

Ingen trodde på teorien

Han hadde lenge mistenkt at uvedkommende hadde tatt seg inn i lastebilene under transport, men ingen festet lit til mistankene,og mente det virket helt usannsynlig.

Derfor bestemte ledelsen i PostNord seg for å installere overvåkingskamera i lasterommet, noe som skulle vise seg å bli avgjørende for å avsløre tyvene.

— Det var ingen som hittil hadde lyktes med å bevise at det skjedde, sier sikkerhetssjefen, ifølge TT.

I PostNord tror de tyvene bevisst valgte seg denne E20-traseen som har mange rette strekninger, lite belysning og marginal trafikk om natten.

– Derfor kunne de arbeide uforstyrret, påpeker Alexis Larsson.

Politiet: – Bevisene er veldig bra

Etter avsløringen i midten av september er det ikke registrert nye tilfeller av denne type kriminalitet.

Nå er fire menn mistenkt for forsøk på grovt tyveri. Tiltale er ventet i november.

– Bevisene er veldig bra. Naturligvis mot de som befinner seg inne i lastbilen ettersom vi har dem på video. Og mot sjåføren som har bekreftet at han har vært i nærheten ved tre av tilfellene, sier påtaleansvarlig, Johan Fröjelin, til Expressen.

Populært