Terrorsiktede «følte seg bra» etter New York-angrepet

Sayfullo Saipov kjørte en leiebil av typen pickup og meide ned fotgjengere og syklister langs en sykkelvei på Manhattan tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Sayfullo Saipov kjørte en leiebil av typen pickup og meide ned fotgjengere og syklister langs en sykkelvei på Manhattan tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk påtalemyndighet har tatt ut terrorsiktelse mot en 29-åring etter angrepet tirsdag. Den siktede sa han følte seg bra etter angrepet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorsiktelsen mot Sayfullo Saipov (29), som innvandret fra Usbekistan, omfatter å stille materiell og ressurser til rådighet for en utenlandsk terrorgruppe, og bruk av vold og ødeleggelse av motorkjøretøy, fremgår det av dokumentene påtalemyndigheten presenterte onsdag ettermiddag.

Dagen i forveien var både politiet og New Yorks ordfører Bill de Blasio raskt ute med å omtale angrepet som et terrorangrep.

– Saipov gjennomførte dette angrepet til støtte for IS, sa hans forsvarer, advokat Joon Kim.

Saipov ble senere fremstilt i rullestol hvor siktelsen formelt ble lest opp i en føderal rett på Manhattan.

I siktelsesdokumentet fremgår det at Saipov ba om å vise fram IS-flagget på sykehuset og sa at han «følte seg bra» med tanke på hva han hadde gjort.

– Dødsstraff

Påtalemyndigheten hevder 29-åringen først begynte å planlegge et angrep for et år siden. Usbekeren erkjente selv at det var et bevisst valg å slå til på halloween ettersom mange mennesker ville være utendørs, og han sa også at han ønsket å drepe så mange som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– New York-terroristen var glad mens han spurte om å få henge opp IS-flagget på sitt sykehusværelse. Han drepte åtte mennesker og såret tolv. SKULLE HATT DØDSSTRAFF! skrev president Donald Trump på Twitter natt til torsdag.

Ifølge øyevitner skal Saipov ha ropt «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk, og det ble ifølge politiet funnet en lapp der han hyller IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengere rutiner

Trump har varslet at de strenge rutinene for å sjekke folk som reiser inn i USA, skal trappes ytterligere opp. Dette gjentok presidenten natt til torsdag.

USA har allerede mer politi og strengere kontroll av immigrasjon enn de fleste. Det er lite Trump kan gjøre for å beskytte USA mot slike terrorangrep som det man opplevde i New York tirsdag, sier terrorekspert og forsker Ståle Ulriksen til NTB.

New Yorks guvernør Andrew Cuomo mener Trump splitter landet med sin retorikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du tilrettelegger for terroristene i den grad du nå splitter vårt land. Tonen din bør være fullstendig motsatt av det den er nå, sa Cuomo, henvendt til Trump.

Åtte personer drept

Sayfullo Saipov ble pågrepet etter å ha meid ned syklister og fotgjengere og deretter kjørt inn i en skolebuss. Åtte personer ble drept og tolv såret.

Fem av dem var argentinere fra Rosario på sykkeltur i storbyen.

«Snakket akkurat med president (Mauricio) Macri i Argentina om de fem stolte og flotte mennene som ble drept i terrorangrepet. Gud være med dem!», tvitret Trump.

Samtidig som siktelsen ble kjent onsdag, opplyste FBI at en 32 år gammel usbeker som politiet ønsker å avhøre, er etterlyst i samme sak. Kort tid etter varslet FBI at de «ikke lenger» leter etter en person nummer to.