Meny

Terrorsiktelse mot 29-åring etter New York-angrepet

Sayfullo Saipov kjørte en leiebil av typen pickup og meide ned fotgjengere og syklister langs en sykkelvei på Manhattan tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk påtalemyndighet har tatt ut terrorsiktelse mot en 29-åring etter angrepet i New York der åtte personer ble drept.

Terrorsiktelsen mot 29 år gamle Sayfullo Saipov, som innvandret fra Usbekistan, omfatter å stille materiell og ressurser til rådighet for en utenlandsk terrorgruppe, og bruk av vold og ødeleggelse av motorkjøretøy, heter det i papirene som påtalemyndigheten kunngjorde onsdag ettermiddag.

Dagen i forveien var både politiet og New Yorks ordfører Bill de Blasio raskt ute med å omtale angrepet som et terrorangrep.

Fakta om terrorangrepet i New York

* Tirsdag klokken 15.05 lokal tid ble åtte mennesker drept og elleve alvorlig skadd da en mann kjørte en pickup inn i et sykkelfelt på Manhattan i TriBeCa-området, nær en skole, bare noen kvartaler unna World Trade Center.

* Fem av de drepte var fra Argentina. Én kom fra Belgia. De to siste ofrenes nasjonalitet er ikke kjent. Ingen av de elleve skadde har livstruende skader.

* Mannens ferd i pickupen endte i en skolebuss før han forlot bilen. Han ble skutt av politiet før han ble pågrepet og brakt til sykehus. Der har han vært gjennom en operasjon, og han er ikke livstruende skadd.

* Flere medier navngir mannen som Sayfullo Saipov (29) fra Usbekistan. Han skal ha vært bosatt i USA siden 2010.

* Myndighetene i New York kaller hendelsen et terrorangrep. Vitner har fortalt at gjerningsmannen ropte «Allahu Akbar» – «Gud er størst» på arabisk – da han var kommet ut av bilen sin.

* Angrepet skal være det første med et antatt politisk eller religiøst motiv hvor flere mennesker er blitt drept i New York siden 11. september 2001.

29-åringen ble pågrepet etter å ha meid ned syklister og fotgjengere og deretter kjørt inn i en skolebuss. Åtte personer ble drept og elleve såret. Ifølge vitner skal han ha ropt «Allahu akbar», som betyr «Gud er størst» på arabisk, og det ble ifølge politiet funnet en lapp der han hyller IS.

29-åringens forsvarer har så langt ikke svart på henvendelser om å kommentere saken.

Samtidig som siktelsen ble kjent onsdag, varslet FBI at en person som politiet ønsker avhørt, er etterlyst i samme sak.

Populært