Aldri sett før:Det første interstellare objekt observert i vårt solsystem?
Astronomene har lenge antatt at objekter beveger seg mellom stjernene, og en sjelden gang passerer gjennom vårt solsystem. 19. oktober kom trolig den første bekreftede observasjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsen
– Vi har ventet på denne dagen i tiår, sier sjefen for Nasas senter for studiet av jordnære objekter Paul Chodas i en pressemelding.
En liten asteroide eller komet suste gjennom de innerste delene av solsystemet i september og oktober. Det i seg selv er ingen sjeldenhet. Men banen var helt uvanlig: basert på objektets bevegelser har astronomene beregnet at dette objektet trolig stammet fra utsiden av vårt eget solsystem, og har reist gjennom rommet mellom stjernene for å komme hit.
– Det har lenge vært antatt at slike objekter eksisterer. Dette er første gang det kan ha blitt påvist. Hittil tyder alt på at det dreier seg om et interstellart objekt, men mer data vil bidra til å bekrefte det, sier Chodas.
Mot normalt
Dersom romsteinen, knappe 400 meter i diameter, faktisk har opphav annensteds i galaksen er det første gang astronomer observerer og bekrefter et «interstellart objekt».
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenA/2017 U1 ble først oppdaget 19. oktober med Pan-STARRS 1-teleskopet ved Universitetet i Hawaii.
– Banen kunne ikke forklares hverken som en vanlig asteroide eller som en kometbane, sier postdoktor Rob Weryk, som gjorde oppdagelsen ved Hawaii-teleskopet. Han forsto raskt at det dreide seg om noe helt uvanlig.
Ved å sammenholde funnene med europeiske data fra Kanariøyene begynte det hele å gi mere mening, sier Weryk:
– Dette objektet kom fra utsiden av vårt solsystem.
– Mest ekstreme banen jeg har sett
Det mystiske objektet har foreløpig navnet A/2017 U1, og holder en bemerkelsesverdig høy hastighet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Dette er den mest ekstreme banen jeg noen gang har sett, sier forskeren Davide Farnocchia ved Nasas senter for studiet av jordnære objekter (CNEOS) i Nasas pressemelding.
Siden oppdagelsen har astronomer verden ivrig dreid teleskopene mot rom-steinen der den flyr. Tiden er knapp for å innhente slike data.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Den beveger seg i en slik bane at vi med sikkerhet kan si at dette objektet er på vei ut av solsystemet igjen, og ikke vil komme tilbake, sier Farnocchia.
A/2017 U1 ble oppdaget fem dager før den var nærmest jorden, da den også var mest lyssterk sett fra vårt perspektiv. På vei ut av solsystemet vil det fremmede objektet bli stadig mer lyssvakt. 2. eller 3. november vil det svinne hen, selv for våre kraftigste teleskop.
Når alle dataene er innhentet og analysert vil forskerne trolig vite mer om opprinnelsen og sammensetningen til objektet.
(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen)
44 km per sekund
Objektet kom trolig fra retningen der stjernebildet Lyren ligger, på vei gjennom det interstellare rom i 25,5 km per sekund.
Det var nærmest solen 9. september, og beveger seg nå bort fra jorden og solen, på vei ut av solsystemet vårt i 44 km per sekund.
Artikkelen fortsetter under annonsenObjektet nærmet seg vårt solsystem fra et punkt nærmest rett «over» ekliptikken, «planet» i rommet der planetene og de fleste asteroidene går i bane. Dermed hadde det ikke nærkontakt med noen av planetene da det stupte mot solen.
Artikkelen fortsetter under annonsen2. september krysset det lille legemet under ekliptikken like på innsiden av Merkurs bane, og var nærmest solen 9. september.
– Vi har lenge antatt at slike objekter bør eksistere. Under dannelsen av planeter vil mye materiale har blitt slynget ut fra ulike solsystem. Det mest overraskende er egentlig at vi ikke har sett en slik passering tidligere, sier astronomen Karen Meech ifølge Nasas pressemelding. Hun spesialiserer seg på små himmellegemer og deres forbindelse til dannelsen av solsystem.
Med drahjelp fra solens voldsomme gravitasjon snudde objektet på tiøringen «under» planet planetene ligger i, og passerte under jordens bane 14. oktober, i en avstand på 24 millioner km, omkring 60 ganger avstanden til månen. Før helgen hadde A/2017 U1 skutt opp igjen «over» ekliptikken og beveger seg nå mot stjernebildet Pegasus i en hastighet på 44 km per sekund.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet var en del skepsis etter den første observasjonen 19. oktober. Torsdag i forrige uke var det ifølge eksperter lite rom for tvil:
– Vi har hatt falske alarmer om slike objekter tidligere. Dette gikk i helt motsatt retning, sier planetastronom Andy Rivkin ved John Hopkins-universitetet til National Geographic.
– Det later ikke lenger til å være tvil i forskningsmiljøet; dette er ekte vare.
Les også:
Planetforsvar: I dag er det ikke stort vi kunne gjort
For å finna romvesen må vi tenkja oss liv annleis enn det vi kjenner til