Åpen for alle - alltid

Iraks statsminister varsler 24 timers stans i  angrepene mot kurderne

Peshmerga-styrker på vei til Kirkuk i midten av oktober. Byen er nå kontrollert av irakiske regjeringsstyrker. Foto: AP / NTB scanpix
Peshmerga-styrker på vei til Kirkuk i midten av oktober. Byen er nå kontrollert av irakiske regjeringsstyrker. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Haider al-Abadi sier at irakiske styrker vil stanse offensiven mot kurdere i Nord-Irak i 24 timer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at pausen vil gi en felles irakisk-kurdisk teknisk komité mulighet til å jobbe for at det skal utplasseres føderale styrker i alle de omstridte områdene i Nord-Irak.

Statsministerens kunngjøring kom fredag kveld. Tidligere på dagen meldte den USA-ledede koalisjonen først at kurdiske og irakiske styrker hadde inngått en våpenhvile. Deretter ble den trukket tilbake av en talsmann, som sa at meldingen var feil.

USA, som bistår både kurdiske og irakiske styrker, har forsøkt å dempe konflikten mellom det selvstyrte kurdiske området i nord og den irakiske sentralregjeringen etter at kurderne holdt en folkeavstemning om kurdisk uavhengighet 25. september.

I midten av oktober innledet irakiske styrker en offensiv for å gjenerobre områder som kurdiske peshmerga-styrker tok kontroll over i forbindelse med krigen mot den ytterliggående jihadistgruppa IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av kort tid tok regjeringsstyrkene kontroll over den viktige oljebyen Kirkuk, som både den irakiske regjeringen og kurderne krever kontroll over. De irakiske styrkene møtte relativt lite motstand fra kurderne, som i stedet trakk seg tilbake.

De kraftigste kampene har rast nordvest i Irak, der peshmerga-styrkene forsvarer en grenseovergang mot Tyrkia og et oljeanlegg som gjør at myndighetene i Kurdistan kan eksportere råolje til utlandet.

Fredag krevde irakiske styrker at kurdiske styrker må forlate grenseposten innen få timer. Torsdag ble det meldt om kraftige sammenstøt i Zummar-området i provinsen Nineveh.

Kampene mellom irakiske og kurdiske styrker pågår samtidig som Irak fortsetter kampen mot IS for å gjenerobre et IS-kontrollert området ved byen al-Qaim ved grensen til Syria.

Les også:

USA ber irakiske styrker beherske seg

– Irak har tatt kontroll over hele Kirkuk-provinsen

Alle norske Syria-farere kan vente straff