Folkevalgte i Catalonia erklærer uavhengighet fra Spania

Video: Regionforsamlingen i Catalonia synger den katalanske «nasjonalsangen» etter at de har vedtatt forslaget om å erklære uavhengighet fra Spania.

Regionforsamlingen i Catalonia har vedtatt et forslag om å erklære uavhengighet fra Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 representanter stemte for forslaget fredag ettermiddag, mens ti stemte mot og to stemte blankt. Opposisjonen i regionforsamlingen, som ikke ønsker løsrivelse, boikottet avstemningen.

Det brøt ut voldsom applaus i salen da resultatet var klart. Tusenvis av uavhengighetstilhengere utenfor bygningen jublet og sendte opp fyrverkeri.

Spanias regjering mener katalanernes forsøk på å oppnå uavhengighet er i strid med grunnloven. Det er ventet at Madrid-regjeringen vil vedta å frata Catalonia selvstyret og dermed overta styringen av regionen.

Dette vil skje ved å ta i bruk paragraf 155 i den spanske grunnloven.

Etter at uavhengighetsforslaget ble vedtatt i Barcelona, lovet statsminister Mariano Rajoy å gjenopprette lovstyret i regionen.

Fakta om Catalonia

  • Region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.
  • Catalonia regnes som en av Spanias rikeste regioner. Språket katalansk er mye brukt, i tillegg til spansk.
  • Har stor grad av selvstyre, men katalanerne har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.
  • I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men oppslutningen var lav, og bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.
  • Katalanerne er splittet i spørsmålet om uavhengighet, men den siste tidens konfrontasjoner med regjeringen i Madrid har gitt separatistene større oppslutning.
  • Det var ventet at Catalonias leder Carles Puigdemont ville proklamere uavhengighet 10. oktober. I stedet utsatte han den formelle erklæringen og ba om forhandlinger med Madrid, samtidig som han signerte en symbolsk erklæring.
  • Den spanske sentralregjeringen mener de katalanske separatistene bryter loven. Som en reaksjon vil regjeringen iverksette paragraf 155 i grunnloven og midlertidig frata Catalonia selvstyret.
  • Fredag 27. oktober vedtok regionforsamlingen en erklæring om uavhengighet fra Spania. 70 av i alt 135 representanter stemte for erklæringen. Opposisjonen boikottet avstemningen.

Kilde: NTB

Les også:

Kaotisk i Catalonia – kunngjøring satt på vent

Spania ber katalanere ikke lyde lokale ledere

Spania begynner prosessen med å frata Catalonia selvstyret

Personvernpolicy