Burundi blir første land som trekker seg fra internasjonal domstol

Burundi trekker seg som første land fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Her er Burundis president Pierre Nkurunziza under innsettelsesseremonien til hans omstridte tredje presidentperiode.
Burundi trekker seg som første land fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Her er Burundis president Pierre Nkurunziza under innsettelsesseremonien til hans omstridte tredje presidentperiode. Foto: Gildas Ngingo / AP

Burundi trekker seg som første land fra Den internasjonale straffedomstolen (ICC). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for Den internasjonale straffedomstolen (ICC) bekrefter at utmeldingen får effekt fredag, ett år etter at det østafrikanske landet meldte fra til FNs generalsekretær. ICC sier avgjørelsen ikke kommer til å påvirke den innledende undersøkelsen av situasjonen i landet, ettersom den allerede er underveis i domstolen.

Også andre afrikanske land har vurdert å trekke seg fra domstolen. Gambias nye president stanset utmeldingsprosessen i februar, mens Sør-Afrika bestemte tidligere i år at de foreløpig likevel ikke vil trekke seg fra ICC. Det skjedde etter at landets høyesterett slo fast at det var i strid mot grunnloven.

Domstolen har lenge blitt kritisert for å være et redskap for vestlige land, og Den afrikanske unionen (AU) har påpekt at nesten alle saker som etterforskes, retter seg mot afrikanere.

ICC ble etablert i 2002 og er verdens første permanente, internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner som anklages for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Siden april 2015 har Burundi vært rammet av omfattende vold. Volden brøt ut etter at landets president, Pierre Nkurunziza, opplyste at han ønsket å stille for tredje gang, noe som er svært omstridt. I september sa en rapport fra FNs granskingskommisjon for landet at det fortsatt begås forbrytelser mot menneskeheten, deriblant drap og seksuelle overgrep, i Burundi. Kommisjonen ba da ICC om snarest mulig å åpne en sak mot Burundis makthavere.

Flere hundre tusen personer har så langt flyktet fra landet.

Personvernpolicy