Venezuelas opposisjon får Sakharov-prisen

Ordet «diktatur» er skrevet, trolig av en motstander av Venezuelas regjering, i en gate i hovedstaden Caracas. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix
Ordet «diktatur» er skrevet, trolig av en motstander av Venezuelas regjering, i en gate i hovedstaden Caracas. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentet gir Sakharov-prisen for 2017 til den demokratiske opposisjonen i Venezuela. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Levekårene i landet er alvorlig forverret, og vi står overfor en humanitær nødsituasjon, framholder EU-parlamentets president Antonio Tajani torsdag.

Prisen går til opposisjonspolitikere i nasjonalforsamlingen i Venezuela samt til politiske fanger i landet. Noen av navnene på listen er Leopoldo López, Antonio Ledezma og Daniel Ceballos.

López ble i september satt i husarrest, etter å ha tilbrakt over tre år i et militært fengsel.

Tildelingen kommer etter en periode med dyp politisk og økonomisk krise i Venezuela. President Nicolás Maduro har opprettet en ny, omstridt forsamling som bidrar til å frata nasjonalforsamlingen makt.

Tajani skriver på Facebook at EU-parlamentet ønsker å hedre det venezuelanske folket, alle som er blitt fengslet for å si meningene sine, og de som «daglig strever med å overleve på grunn av et brutalt regime».

Sakharov-prisen er EU-parlamentets pris for ytringsfrihet. Den ble opprettet i 1988 og er oppkalt etter den sovjetiske dissidenten og fysikeren Andrej Sakharov.