Åpen for alle - alltid

Katalanske parlament kan komme til å erklære uavhengighet

De spanske myndighetenes kompromissløse tilnærming til katalanernes ønske om uavhengighet har skapt et enormt raseri i deler av den katalanske befolkningen. Men fortsatt er katalanerne splittet i spørsmålet om uavhengighet fra Spania.
De spanske myndighetenes kompromissløse tilnærming til katalanernes ønske om uavhengighet har skapt et enormt raseri i deler av den katalanske befolkningen. Men fortsatt er katalanerne splittet i spørsmålet om uavhengighet fra Spania. Foto: Manu Fernandez / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det katalanske parlamentet samles torsdag for å drøfte strategien videre. Det kan resultere i en ensidig uavhengighetserklæring – eller nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spania holder dermed igjen pusten. Erklærer regionalforsamlingen uavhengighet, blir den politiske krisen satt helt på spissen. Nyhetsbyråer skriver at regjeringen i Madrid da kan velge å gripe raskt inn for å ta over makten i Catalonia.

Beslutter derimot forsamlingen at de skal utlyse nyvalg, et krav sentralmyndighetene har framsatt, vil det bidra til å dempe konflikten med Madrid.

Catalonias visepresident Oriol Junqueras uttalte imidlertid tidligere onsdag at Spania ikke har gitt de katalanske separatistene noe annet valg enn å erklære en ny republikk.

Men den katalanske regionregjeringen skal være splittet når det gjelder strategien videre. Mens noen hardnakket mener at de nå må erklære at Catalonia er et selvstendig land, mener andre at nyvalg er den beste veien å gå.