Verdens mest utbredte plantevernmiddel:

Glyfosatens skjebne i Europa fortsatt uviss etter EU-møte - bønder fortviler

MOT BØNDENE: Aktivister dermonstrer mot det omstridte, men mest utbredte ugressmiddelet Glyfosat utenfor EU-kommisjonen i Brussel 19. juli.
MOT BØNDENE: Aktivister dermonstrer mot det omstridte, men mest utbredte ugressmiddelet Glyfosat utenfor EU-kommisjonen i Brussel 19. juli. Foto: Thierry Charlier / AFP/NTB scanpix

Kort tid før tillatelsen til verdens mest utbredte plantevernmiddel, glyfosat, utløper i EU, måtte EU-komité onsdag igjen gi opp å fatte vedtak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonens forslag om ti års forlengelse av tillatelsen til å bruke plantevernmiddelet glyfosat, oppnådde ikke kvalifisert flertall fra medlemslandene på et møte i Brussel onsdag.

Det førte til at håpet i den utsendte dagsordenen om et mulig vedtak, brast. Dermed ble en endelig avstemning utsatt til et senere tidspunkt, melder en rekke kilder.

Norge må på grunn av EØS-avtalen følge vedtak i EU, også i denne saken. Mattilsynet er representert i disse komitemøtene, men har ikke stemmerett. Norge, og norsk landbruk, argumenterer for å få bruke glyfosat i ugrasbekjempelsen.

En strid har de siste par årene versert i EU, der flere land har gått imot å forlenge tillatelsen til bruk av glyfosat, også kjent under varemerket Roundup.

Onsdag var saken igjen opp i EU-kommisjonens stående komité for planter, dyr, mat og fôr i Brussel.

Les også: Blått lys for Monsantos glyfosat i EU - Norge kjemper for

EU-parlamentet imot glyfosat

Møtet ble avholdt dagen etter at EU-parlamentet vedtok et ønske om forbud mot glyfosat, som ifølge dem skal være utfaset innen 15. desember 2022.

Bak ligger en bekymring for miljø og helse, mens store bondeorganisasjoner mener at det er avgjørende for landbruket å få bruke dette sprøytemiddelet.

Landbruksorganisasjonene i EU, COPA-COGECA, beklager sterkt EU-parlamentets avstemningsresultat om ugressmiddelet glyfosat, som har vært i bruk i 15 år, etter at EUs vitenskapelige organer har sagt det er trygt.

EU-parlamentarikernes vedtak viser derimot til lekkasjer fra Monsanto, som reiser tvil ved de vitenskapelige rapportene EU har basert seg på.

Les også: Sjokkmelding om sprøytemiddelet glyfosat i tysk øl

Kinkig sak EU-land i mellom

Tillatelsen til salg av glyfosat i EU er utløpt. Produsenten, den multinasjonale giganten Monsanto, har imidlertid fått tillatelse til å selge produktet fram til 15. desember i år. Innen da må EU ha bestemt seg.

På et møte i juli forsikret Kommisjonen om at de ikke vil presse gjennom noe vedtak uten et kvalifisert flertall blant medlemsstatene.

Det innebærer at 16 av EUs 28 medlemsland, med et innbyggertall på minst 65 prosent av EUs befolkning, må stemme for.

Personvernpolicy